Voda u Dunavu ispravna za kupanje, ali tuširanje obavezno

10:07:00 14.07.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Dunav je bezbedan za kupanje na Štrandu, na Oficircu, na plažu u Futogu, dok zbog stajaće vode kupanje treba izbegavati u Begečkoj jami, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Voda u Dunavu ispravna za kupanje, ali tuširanje obavezno

Ipak, nakon kupanja se treba odmah istuširati, a građani koji imaju neko akutno oboljenje ili bilo kakvu infekciju ne treba da se kupaju ni u Dunavu, ni u bazenima sve do potpunog oporavka.

Sanja Bijelović, iz Institutu za javno zdravlje Vojvodine, kaže da Dunav zadovoljava potrebu i klasu za kupanje i rekreaciju.

"Naši nalazi pokazuju, a to je nešto što se ponavlja svake godine jeste da u njemu nalazimo nažalost prisustvo mikroorganizama u dozvoljenom broju, znači oni ne prelaze propisan broj, ali vrsta mikroorganizama koja se izoluje pokazuje da ipak tu postoji neko sveže fekalno zagađenje", kaže Bjelović.

U Dunavu nema nikakvih hemijskih elemenata, koji ukazuju na neko dugotrajnije zagađenje, a kvalitet vode se u letnjem periodu svakodnevno kontoliše. Voda u tuševima na Štrandu u potpunosti bezbedna za korišćenje.

Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
17°
Vlažnost: 52%
Pritisak: 996.4 mb
Vetar: 4 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?