Voda u Dunavu za sada bezbedna za kupanje, tuširanje posle obavezno

17:07:00 18.07.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Kontrola Dunava na različitim kupalištima sprovodi se od 10. juna i za sada voda ne predstavlja opasnost po zdravlje građana, rekla je specijalista higijene prof. dr Sanja Bijelović na konferenciji za medije Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Voda u Dunavu za sada bezbedna za kupanje, tuširanje posle obavezno


Prema njenim rečima, svakog dana se redovno, na jednom mestu kontroliše voda na gradskoj plaži Štrand i rezultati se mogu pratiti preko oglasne table kupališta. Osim toga, jednom nedeljno se voda Dunava kontroliše kod Futoga na plaži, zatim Begečke jame, kao i Oficirske plaže i ona zadovoljava propisane zahteve kvaliteta za I do III klasu površinske vode. Iako je voda za kupanje trenutno bezbedna, iz te ustanove apeluju na građane da ispoštuju osnovni higijenski red posle povratka s kupališta.

– Nakon kupanja u Dunavu obavezno je tuširanje zdravstveno ispravnom vodom za piće koja je dostupna na Štrandu. Ukoliko se kupate na drugim mestima gde nema organizovanih tuševa i kupatila, odmah po dolasku kući obavezno je prvo tuširanje, skidanje sa sebe kompletne odeće i istresanje peska i svih drugih čestica koje pokupite sa sobom, jer u njima mogu biti prisutni različiti uzročnici bolesti - kazala je dr Bijelović.

Što se tiče zdravstvene ispravnost vode za piće iz novosadskog vodovoda, Bojelović ističe da su analize pokazale da je u više od 98 odsto uzoraka voda bezbedna i ne postoji opasnost po zdravlje, stoga se može slobodno koristiti. Talog smeđe boje ili pojava crnih pahulja u vodi ne predstavlja opasnost i preporuka je da se voda iz česme pusti da malo oteče pod blagim mlazom.

Voda iz javnog bunara „Snežna Marija” je neispravna i ne preporučuje se za upotrebu, dok ostali javni bunari imaju u sebi neke fizičko-hemijske elemente koji mogu biti uzrok neispravnosti, ali za sada ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
18°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1002.8 mb
Vetar: 7 m/s, SE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?