„Vode Vojvodine“ dobile brane protiv poplava

16:03:00 30.03.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Javnom vodoprivrednom preduzeću „Vode Vojvodine“ predato je danas 1.200 metara mobilnih brana protiv poplava, čiju nabavku je sa 85 odsto finansirala EU. Mobilne brane nabavljene su u okviru projekta "Stojimo zajedno" čija je ukupna vrednost oko 670.000 evra.

„Vode Vojvodine“ dobile brane protiv poplava

Foto: Pokrajinska vlada



Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić rekao je prilikom predaje mobilnih brana da je u planu izrada elaborata koji se odnosi na oblast odbrane od poplava i rano, preventivno delovanje u slučaju prirodnih nepogoda, kao i nabavku opreme.

Prema njegovim rečima, u prvoj fazi nabavljena je mašina za punjenje vreća peskom, mobilni svetlosni toranjevi sa agregatom i pumpe kapaciteta 120 litara u sekundi sa svetlećim tornjem na prikolici, dok se druga faza odnosila se na nabavku 1.200 metara mobilnih brana, koje su uručene JVP „Vode Vojvodine“.

Direkor JVP „Vode Vojvodine” Srđan Kružević naglašava da se radi o najmodernijoj tehnologiji za zaštitu od voda i dodaje da je već organizovana obuka za upotrebu mobilnih brana.

Inače, ove mobilne brane mogu se postavljati i na neravnom terenu, čime se dobija više mogućnosti za blagovremeno delovanje u svim uslovima, a „Vode Vojvodine“ raspolažu sa dve punilice za 4.600 džakova u minuti.

- Mobilne brane o kojima danas govorimo zamenjuju 180.000 džakova, za čije je punjenje potrebno da 12 ljudi radi šest dana po 20 sati dnevno. Na osnovu ovog poređenja, najslikovitije se vidi koliko se vremena i energije štedi, a samim tim i dobija više mogućnosti u smislu efikasnijeg delovanja protiv poplava - rekao je Kružević.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
11°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1003.8 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?