„Vodovod“ podseća građane da zaštite vodomere od smrzavanja

17:12:00 04.12.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Svakog dana sve su niže temperature, pa JKP „Vodovod i kanalizacija“ podseća građane da zaštite svoje merne uređaje od smrzavanja. Da bi se vodomeri i unutrašnje instalacije sačuvali tokom niskih temperatura, veoma je važno da ih izolujete na adekvatan način.

„Vodovod“ podseća građane da zaštite vodomere od smrzavanja


- Najbolji način zaštite vodomera jeste toplotna izolacija mernog uređaja postavljanjem termoizolacionog materijala - stiropora, daske, staklene vune ili slame - preko njega. Takođe, poklopci na vodovodnim šahtovima treba da budu dobro zatvoreni i da se ne otvaraju na niskim temperaturama kako ne bi došlo do smrzavanja vodomera i vode u cevima – savetuje „Vodovod“.

Ističu i da treba povesti računa i o vodovodnim instalacijama i preventivno izvršiti toplotnu izolaciju cevi u prostorijama koje se manje ili uopšte ne greju. Dvorišne česme bi trebalo isključiti, a spoljne vodovodne instalacije isprazniti ili preventivno i blagovremeno zaštititi.

U objektima u kojima nema potrošnje vode tokom zime, preporučuje se zatvaranje dotoka vode i ispuštanje vode iz instalacija, kako ne bi došlo do smrzavanja i pucanja mernog instrumenta i cevi.

- Ukoliko se preduzmu sve neophodne mere, korisnici će izbeći prekide vodosnabdevanja u objektima koje su posledica havarija usled smrzavanja cevi i vodomera, kao i troškove njihove sanacije. Potrošači koji imaju propisno izgrađena vodomerna okna ne treba da strahuju od smrzavanja vodomera jer su vodomeri u ovako izgrađenim oknima ispod zone smrzavanja i ukoliko je vodomerno okno poklopljeno, ne postoji opasnost od ovakve vrste oštećenja - kažu u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Apeluju na građane da na vreme provere svoje unutrašnje instalacije i merne uređaje i time preduprede eventualne troškove uzrokovane pucanjem istih.

Sve uočene kvarove na vodomeru građani mogu prijaviti Kontakt centru ovog preduzeća, besplatnim pozivom na broj 0800/333-021.

Podsećaju i da to preduzeće nije nadležno za sanaciju kvarova na unutrašnjim instalacijama, već je to isključiva obaveza samih potrošača.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Grmljavina
23°
Vlažnost: 61%
Pritisak: 997.9 mb
Vetar: 7 m/s, SSE
Pet 13° - 17° Pljusak
Sub 11° - 22° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?