Vozovi preko novog mosta za dve nedelje, a automobili od leta

14:03:00 26.03.2018, Komentara: 0

Novi Sad – Železnički saobraćaj će na novom drumsko-železničkom mestu, koji se nalazi na mestu nekadašnjeg Žeželjevog mosta, biti pušten u redovan red oko 6. aprila. Drumski saobraćaj će preko ovog mosta krenuti za nekoliko meseci, najdalje do 1. jula.

Vozovi preko novog mosta za dve nedelje, a automobili od leta

foto: Pokrajinska vlada



Kako je rečeno na današnjem svečanom obilasku mosta i promotivnoj vožnji, u narednih nekoliko dana sledi test opterećenja mosta kada će se na njemu naći desetine teških kamiona i železničke kompozicije. Za puštanje automobila preko mosta potrebno je još da se završe pristupne saobraćajnice, a ti radovi ne mogu da počnu dok se ne izmesti železnički saobraćaj sa montažno-demontažnog mosta. Izvođači radova se nadaju da će završetak pristupnih saobraćajnica biti pre 1. jula, za kad je dat rok.

Vozovi preko novog mosta za dve nedelje, a automobili od leta


foto: Grad Novi Sad

Današnjoj promotivnoj vožnji pristustvovali su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović, komesarka Evropske unije za transport Violeta Bulc, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i drugi zvaničnici. Oni su obišli gradilište novog mosta, a do njega su stigli putujući vozom od novosadske do petrovaradinske železničke stanice. Ovo je bila prva ovakva vožnja posle 19 godina, od kada je Žeželjev most porušen u bombardovanju.

Mirović je ovom prilikom podsetio da je u toku realizacija rekonstrukcije pruge od Novog Sada do Beograda u dve deonice, i kazao da veruje da ćemo za 3-4 godine od Novog Sada do Beograda stizati za 40 minuta.

Gradnja mosta je počela 20. aprila 2012. godine. Troškovi su dostigli iznos od 54,7 miliona evra, a podelili su ih EU, Novi Sad i AP Vojvodina. Komesarka EU Violeta Bulc rekla je danas da je od 50 miliona evra, EU obezbedila 40 miliona evra, a tu spada i novac opredeljen za izgradnju pristupnih puteva, gde je od četiri miliona evra, EU izdvojila tri miliona evra.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
11°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 996.4 mb
Vetar: 6 m/s, ESE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?