Vučević najavio bulevar boraca sa Košara, bazene, autobuse na struju...

08:08:00 17.08.2021, Komentara: 1

Novi Sad - Novoizgrađeni krak Bulevara Jovana Dučića, koji spaja Novo naselje i Futoški put, mogao bi da ponese ime po borcima sa Košara, najavio je gradonačelnik Miloš Vučević prilikom obilaska nove ulice.

Vučević najavio bulevar boraca sa Košara, bazene, autobuse na struju...

foto: Grad Novi Sad



- Ne nameravmo da ovo bude krak Bulevara Jovana Dučića. Postoji inicijativa da ovaj potez dobije naziv po herojima sa Košara. Videćemo kako će Skupština Grada o tome odlučiti, a razmišljamo da sa urbanistima predvidimo i postavljanje adekvatnog spomen obeležja posvećenog tim junacima sa Kosova i Metohije. Ovo je dobar uvod, vredan blizu 200 miliona dinara, da napravimo još jedan bulevar u Novom Sadu - istakao je Vučević.

On je, sa saradnicima, obišao prostor nekadašnjeg rasadnika JKP „Gradsko zelenilo“ u koji je, u okviru prve faze radova na izgradnji saobraćajnih površina sa pratećom infrastrukturom Grad Novi Sad uložio je 192,5 miliona dinara. Na prostoru nekadašnjeg rasadnika trebalo bi da budu izgrađeni novi kompleksi zgrada, što podrazumeva i nove radove na unapređenju komunalne infrastrukture u ovom delu Novog Sada.

- Mnogo drugačije danas izgleda ovaj deo Novog Sada gde se spajaju Novo naselje i Veternik sa Futoškim putem. Ovaj lokalitet je dobio novu vrednost i to olakšava život građanima. Urađena je kompletna infrastruktura i mislim da su Uprava za građevinsko zemljište i investicije i izvođač radova „Put invest“ uradili dobar posao, u ugovorenim rokovima. Ne stajemo sa aktivnostima. Čeka nas nastavak radova na potezu bulevara, zacevljenje kanala T800 koji je dugačak preko dva kilometra, izgradnja nove crpne stanice i razvoj pravca prema Somborskoj rampi. Ovde smo predvideli novo zelenilo, jer vodimo računa o zaštiti životne sredine, a drago mi je da je tu i jedan prodajni objekat stranog investitora – istakao je on.

Radovi oko nekadašnjeg rasadnika su obuhvatili izgradnju saobraćajnice sa istočne strane lokaliteta u dužini od 400 metara, a pored kolovoza, izgrađena su 203 nova parking mesta, od kojih je sedam namenjeno osobama sa invaliditetom. Takođe, izgrađene su obostrane pešačke staze u dužini od 800 metara, kao i 400 metara dugačka biciklistička staza sa desne strane saobraćajnice (posmatrano u pravcu Futoškog puta). Radovi su obuhvatili i izgradnju vodovoda u dužini od 450 metara, fekalne (360 metara) i atmosferske kanalizacije (451 metar).

Novoizgrađene saobraćajne površine pokrivene su sa 11 stubova javnog osvetljenja. Izgrađena su i dva priključka na Futoški put - u okviru tih radova proširena je kolovozna traka duž državnog puta u dužini od 366 metara sa dva priključka – jedan ka istočnoj saobraćajnici sa koje je omogućen pristup novoizgrađenom poslovnom objektu i drugi priključak za buduću saobraćajnicu (ka susednoj parceli). Takođe, izgrađena je nova biciklistička staza u dužini od 436 metara, kao i pešačke staze dužine 450 metara, a postavljeno je 19 stubova javnog osvetljenja. Kada je reč o uređenju zelenila na ovom prostoru, predviđeno je ukupno 5.500 kvadratnih metara zelenih površina, a taj posao do kraja godine realizovaće JKP „Gradsko zelenilo“.


Busevi na struju

Vučević je rekao i da će do septembra biti raspisan teneder za kupovinu 10 električnih autobusa, a taj projekat Grad realizuje sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

- Ponosan sam što će Novi Sad prvi u Srbiji imati električne autobuse i time najaviti novu eru u javnom prevozu – naglasio je gradonačelnik Vučević.


Vrućine onemogućile postavljanje pločica na bazenima

Gradonačelnik je rekao i da su radovi na rekonstrukciji zatvorenog bazena na Spensu privremenu obustavljeni zbog visokih temperatura, ali da će do jeseni sve biti završeno.

- Skinute su sve pločice i sve instalacije koje su morale da se skinu, po zahtevu nadzornog organa, odnosno na osnovu stručnog mišljenja FTN-a i projektantske kuće koja je angažovana da radi projekat saniranja, odnosno otklanjanja propusta iz prve faze radova. Ono što sam dobio kao odgovor da na ovim temperaturama nije moguće da se lepe pločice – kazao je Vučević.

Kao i kod prve rekonstrukcije, radove obavljaju iste firme - Max Cor (nosilac posla), Bulevar Company i Dehidra 021. Radovi bi trebalo da budu završeni u naredna dva meseca.

Prema rečima gradonačelnika Vučevića, do kraja godine se očekuje i da bazen na Sajmištu bude pokriven balonom, što bi omogućilo njegovo korišćenje i u zimskom periodu. Tada bi bazen na Spensu bio namenjen pre svega građanima jer će svi sportski klubovi moći da koriste Sajmište, a vaterpolisti Vojvodine bazen na Slanoj bari.

Naredne godine se očekuje i početak radove na izgradnji bazena u Futogu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

NS

, *.mbb.yettel.rs

Ciji brat ili rodjak uzima procenat u nabavci autobusa,posto je ocigledno da je neko uzeo jako lepe pare na rekonstrukciji bazena??


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
18°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1002.8 mb
Vetar: 7 m/s, SE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?