Vučević: Ne prodaje se fabrika, već hala u kojoj je „Lir“

13:02:00 11.02.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Grad Novi Sad dobio je ponudu od Investicionog fonda CTP tehnology iz Praga da kupe halu u kojoj se nalazi fabrika „Lir“, a ne samu fabriku, u smislu pravnog lica i proizvodnog pogona – istakao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Kako je rekao, CTP tehnology je zainteresovan da kupi prostor, tj. objekat koji je trenutno u vlasništvu Grada Novog Sada, i od kojeg „Lir“ rentira halu, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika.

Vučević: Ne prodaje se fabrika, već hala u kojoj je „Lir“


Nedoumica je nastala nakon što je Vučević pre nekoliko dana, na sednici Skupštine grada, govoreći o ulaganjima u radnu zonu Sever, pomenuo i da se tu nalazi pogon BMTS technology koji se nalazi u hali koju je sagradio CTP, a da sada Gradu CTP nudi da kupi zemljište koje Novi Sad poseduje i na kojem je sagradio fabričku halu u kojoj se nalazi pogon fabrike Lir. Kako je objavio 021, Vučević je tada naveo da će Grad tražiti procenu vrednosti i da će se dalje videti šta će biti, mada je opcija prodaje izvesna jer Grad ulaže u komunalna pitanja i rešavanje drugih problema, a ne u gradnju hala.

- Reč je o ponudi za promenu vlasništva hale, a ne kompanije. „Lir“ nastavlja da radi u toj fabrici, on je osiguran ugovorom, radna mesta se ne ugrožavaju bilo kakvom poslovnom transakcijom, ljudi nastavljaju da rade, a kompanija „Lir“ ostaje strateški partner Grada Novog Sada kao jedan od najvećih poslodavaca. U tom segmentu se ništa ne može promeniti. „Lir“ i „CTP tehnology“ sarađuju u više evropskih zemalja, na način da „CTP tehnology“ iznajmljuje halu „Liru“. Inače, „CTP tehnology“ u Novom Sadu iznajmljuje prostor za „BMTS tehnology“ i „Kontinental“ sa novom fabrikom. „CTP tehnology“ je tzv. developer koji kupuje industrijske parcele i zone, razvija ih, gradi hale i rentira ih. Velike kompanije po današnjoj metodologiji rada ne žele da grade fabrike nego dolaze sa opremom, a prostor rentiraju od developera – izjavio je juče Miloš Vučević.

Vučević: Ne prodaje se fabrika, već hala u kojoj je „Lir“


Gradonačelnik je, takođe, rekao da će sličan scenario koji podrazumeva saradnju investitora i developera, biti i u industrijskoj zoni Sever 4. Kako je ocenio, taj koncept prisutan je i u drugim zemljama, a ne samo u Srbiji.

- Grad je postigao dobar efekat izgradnjom hale u koju smo doveli Lir i otvorili preko 2.500 novih radnih mesta, a nije posao Grada da se bavi rentiranjem fabrika – zaključio je Vučević.

Novi Sad 2015. godine potpisao ugovor sa „Lirom“ kojim im je iznajmio halu na 10 godina. Na osnovu tog ugovora Novi Sad je uložio preko četiri milijarde dinara u uređenje i gradnju hale gde je smeštena ova fabrika, a koja je počela da radi tokom 2016. godine. Tadašnji ugovor sa „Lirom“ je kritikovala opozicije jer je, kako su tvrdili, štetan po Novi Sad.


foto: arhiva, Grad Novi Sad


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 1003.8 mb
Vetar: 2 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?