Vučević: Nova glavna crpna stanica najveća investicija u kanalizaciju u istoriji Novog Sada

17:06:00 09.06.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Radovi na izgradnji nove glavne crpne stanice, NGC-1 u blizini Žeželjevog mosta, privode se kraju.

Vučević: Nova glavna crpna stanica najveća investicija u kanalizaciju u istoriji Novog Sada

foto: Grad Novi Sad

- Kada govorimo o tretmanu fekalne i atmosferske kanalizacije, ovo je najmodernije postrojenje u Srbiji. Ljudi su na početku bili nepoverljivi, a sada se vidi da ulažemo i stvaramo uslove da Novi Sad konačno dobije centralni prečistač otpadnih voda, da ne zagađujemo naš lepi Dunav. Kada nova stanica bude u funkciji, žitelji ovog dela grada više neće imati problema sa neprijatnim mirisima, a realizacija investicije je neophodan uslov za centralni prečistač koji će biti izgrađen nizvodno, sa sremske strane, blizu nekadašnje fabrike „Pobeda“. Do kraja jula objekat će biti završen, a onda nas čeka veliki poduhvat, gašenje crpne stanice na uglu Radničke ulice i Keja žrtava racije – izjavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

On je prilikom obilaska radova na izgradnji nove glavne crpne stanice rekao i da je u toku izrada projekta za prespajanje vodova ka novoj glavnoj stanici, koji će biti urađen po uzoru na one u razvijenim evropskim zemljama, tako da se ne raskopava kej.

Vučević: Nova glavna crpna stanica najveća investicija u kanalizaciju u istoriji Novog Sada

foto: Grad Novi Sad

- Ne želimo da prekinemo saobraćaj, posebno zbog toga što će ti radovi trajati više od dve godine. Treća faza je da se nova crpna stanica poveže sa budućim centralnim prečistačem. U pregovoru smo sa Vladom i Evropskom investicionom bankom, a nastojimo da što više projekata kandidujemo za sredstva iz Programa Srbija 2025, pošto izgradnja samog postrojenja košta oko 70 miliona evra – rekao je Vučević.

Grad i JKP „Vodovod i kanalizacija“ su u izgradnju NGC-1 uložili gotovo milijardu dinara, što je, kako je rekao gradonačelnik, najveća investicija u istoriji Novog Sada kada je reč o kanalizaciji.

- Imamo spremne projekte za kanalizaciju koji su vredni dve milijarde dinara, a da bismo došli na 90 posto pokrivensti grada mrežom, potrebno nam je gotovo 19 milijardi. U poslednjih osam godina u ovu oblast uložili smo 17,3 milijarde dinara, između ostalog izgrađeno je 300 km kanalizacione mreže, 107 km vodovodne mreže, kao i četiri lokalna prečistača – izjavio je Vučević.

Prema rečima direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozdena Perkovića, u protekle četiri godine nije bilo nijednog prekida u isporuci vode, a da ih je prouzrokovala nova fabrika vode, koja je, kako je ocenio, urađena vrhunski.

- U narednom periodu treba da obnovimo bunare, posebno na Štrandu, a prethodno moramo obnoviti kanalizacionu mrežu na Limanu, jer je stara, propušta i zagađuje. Kada bismo obnovili svih šest bunara, značajno bi se smanjili troškovi i uštedela energija, a taj novac bi se mogao usmeriti na razvojne projekte – zaključio je Perković.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 1 m/s, ESE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?