Vučić nije znao za protest, ali zna da je policija bila blaga i da je obezbeđenje skupštinsko

12:07:00 22.07.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je tek jutros saznao da je bio „neki protest“ u Novom Sadu i da prethodno „nije imao pojma šta se zbivalo“, prenosi N1.

Vučić nije znao za protest, ali zna da je policija bila blaga i da je obezbeđenje skupštinsko


- Niko nije napao nekog zato što je taj mirno stajao negde. Ti su i ranije upadali u Skupštinu Novog Sada i bacali petarde i suzavce - rekao je Vučić novinarima posle policijske vežbe „Gruža 2022“.

Podsetimo, aktivisti i građani, koji su protestovali protiv donošenja novog Generalnog urbanističkog plana za Novi Sad do 2030. godine, sukobili su se juče sa policijom i obezbeđenjem ispred zgrade Skupštine Vojvodine gde je zasedao novosadski parlament. O tome više čitajte OVDE i OVDE. Na snimcima koje su objavili mediji i građani vide se muškarci u belim majicama koji su privodili demonstrante uz primenu sile, a potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić napisala je na Tviteru da su u pitanju pripadnici privatne firme „Intersec Team“ Dragana Lekića.


Policija vodila računa da nikog ne povredi

Prema Vučićevim rečima, ispred Skupštine nije bilo privatno obezbeđenje, već skupštinsko obezbeđenje angažovano zakonom, da štiti tu objekat od „nasilnog upada“.

- Policija je bila toliko blaga i toliko vodila računa da nikoga ne povredi i samo jasnom merom odvraćanja upozori sve da nasilje i divljaštvo koje su već preduzimali neće biti dozvoljeno, ništa više - rekao je Vučić.

On je upitao i „šta očekujete od policije“, objašnjavajući da je to „organ koji pre svega predstavlja monopol fizičke prinude u rukama države“.

- I tu je da zaštiti svakoga. Da one građane koji su predstavnici mnogo većeg broja od onih koji su bili ispred (skupštine) zaštiti od njihovog nasilja i obrnuto - istakao je predsednik Srbije.


MUP: Mediji, političari i NVO lažu

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da pripadnici policije u četvrtak u Novom Sadu nisu vršili nasilje nad demonstrantima, a da su navodi medija, političara i nevladinih organizacija o nasilju - lažni. Dodaje se da je među demonstrantima bilo najmanje Novosađana, a najviše iz Beograda, Požege i drugih gradova.

- Svi ti lažni navodi o srpskoj policiji, koji dolaze od strane određenih medija, političara i nevladinih organizacija, imaju jedino za cilj da naruše ugled naših pripadnika i naše institucije - navodi se u saopštenju MUP.

Dodali su da je, zahvaljujući profesionalnom i efikasnom radu pripadnika policije, „nasilna grupa demonstranata, koju su činili i politički aktivisti, sprečena da sruši zaštitnu ogradu, upadne na sednicu Skupštine grada Novog Sada i izazove haos i nerede“.

- I pored toga što su demonstranti iskazivali nasilje prema pripadnicima policije, tako što su ih gađali kamenicama, flašama, udarali ih raznim predmetima, polivali ih zelenom farbom i upućivali najpogrdnije psovke, pripadnici policije su sačuvali stabilan javni red i mir. Policija će, uprkos brojnim napadima i brojnim lažima izrečenim na njihov rad, počevši od one laži da nehumano postupa prema migrantima, pa sve do ove najnovije da je vršila nasilje nad demonstrantima, nastaviti da svoj posao radi odgovorno, efikasno, savesno, u skladu sa zakonom, da čuva javni red i mir i da štiti građane i poredak - zaključeno je u saopštenju.


Vučević...

Gradonačelnik Miloš Vučević izbegava da odgovori na pitanja o angažovanju obezbeđenja tokom sednice Skupštine Novog Sada, insistirajući na tome da su demonstranti hteli da prekinu zasedanje. Kako navodi 021.rs, Vučević nije znao da kaže ko ih je angažovao - Skupština, Gradsko veće ili neka Gradska uprava, kao ni ko im je naredio da postave ograde i spreče prolaz, govoreći da obezbeđenje ima svoje ugovore i koordinaciju sa policijom.

Vučević je na nekoliko puta ponovljeno pitanje o tome ko je angažovao obezbeđenje da postavi ograde i spreči prolaz građanima po javnim površinama, ko su uopšte osobe u belim majicama koje su se sukobile sa građanima i odakle im pravo da privode i udaraju građane, stalno ponavljao da je policija privodila građane. On je istovremeno stalno ponavljao rečenicu da je sprečeno prebijanje odbornika i pitao gde je bar jedan odsto od tih 12.000 prigovarača na Generalni urbanistički plan.

Gradonačelnik Novog Sada je dodao da neki mogu koliko hoće da vrte priču o „privatnom obezbeđenju“, ali da je jasno da je neko drugi došao da pravi nasilje i „da ljudi nisu glupi da misle da je privatno obezbeđenje ušlo u mirne protestante i počelo da ih tuče“.


Izvor: NoviSad.com, N1, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?