Za čišćenje novosadskih odžaka nema dovoljno ni dimničara, ni opreme, ali su računi redovni

16:07:00 17.07.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Dimničarsko odeljenje novosadskog Javno komunalnog preduzeća „Stan“ zapošljava 22 dimničara i, zbog velikog broja objekata koje održava ovo preduzeće, svaki od njih godišnje trebalo bi da proveri i očisti dimnjake na više hiljada objekata, pokazala je analiza Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE). A prema podacima do kojih je došao VOICE, JKP „Stan“ ne poseduje čak ni minimalnu tehničku opremu za obavljanje dimničarskih usluga.

Za čišćenje novosadskih odžaka nema dovoljno ni dimničara, ni opreme, ali su računi redovni

foto: JKP "Stan"Prema programu poslovanja JKP „Stan“ za 2022. godinu, dimničarsko odeljenje ovog preduzeća održava dimnjake na preko 160.000 stambenih objekata. Na spisku zaposlenih u ovom sektoru nalazi se 22 dimničara od kojih je jedan poslovođa. Prema Odluci Skupštine Grada Novog Sada iz 2013. godine, propisano je da dimnjaci u stambenim objektima moraju da se čiste, odnosno kontrolišu dva puta godišnje.

Ako uzmemo u obzir da se dimnjaci na stambenim objektima po „pravilu“ moraju kontrolisati dva puta godišnje, to znači da svaki od 21 dimničara koji izlaze na teren tokom jedne godine treba da očisti dimnjake na više od 15.000 objekata. Ukoliko uzmemo u obzir da svaki dimničar radi svih 365 dana godišnje, to znači da svaki od njih dnevno treba da očisti i proveri dimnjake na preko 40 stambenih objekata.

Kada je VOICE ovu statistiku izneo javnom preduzeću „Stan“ dobili su odgovor da „analizu prilagodimo stanju na terenu“, jer prema članu 13. stav 2 pomenute odluke Skupštine grada Novog Sada propisano je da se rezervni dimnjaci kontrolišu i čiste jednom u tri godine. Odnosno, ukoliko uzmemo u obzir i da je čak polovina dimnjaka „rezervna“, to znači da godišnje svaki dimničar treba da proveri i očisti dimnjake na skoro 8.000 objekata , tj. treba da obiđe 21 objekat dnevno, ukoliko radi svaki dan tokom godine. Kako i ovaj obim posla deluje neizvodiljiv, upitali su JKP „Stan“ koliko je dimnjaka označeno kao „rezervno“ i koliko zaista dimničari moraju da rade kako bi očistili sve popisane dimnjake, ali je odgovor izostao.


Dimničarina stiže redovnije od dimničara

Dimničarina je 2013. godine postala obavezna stavka na računu koju je svaki Novosađanin obavezan da plaća.

Uz račun Informatike (objedinjena naplata), Novosađanima se na mesečnom nivou naplati i tzv „dimničarina“ i to po jedan dinar za svaki kvadratni metar stambene jedinice u kojoj žive. Odnosno, ukoliko recimo prosečna porodica živi u stanu od 100 kvadrata, to znači da će godišnje izdvojiti 1.200 dinara za dimničarinu. Iako ova suma ne deluje visoka, JKP „Stan“ je prošle godine samo po ovom osnovu prihodovao 109 miliona dinara, najviše od svih ostalih usluga koje pružaju.


JKP „Stan“ nema ni osnovnu opremu

Analiza VOICE-a je pokazala i da JKP „Stan“ ne poseduje čak ni minimalnu tehničku opremljenost koju propisuje Uredba o načinu i uslovima za otpočinjanje obavljanja komunalne delatnosti i gore pomenuta Odluka Skupštine.

U odgovoru koji je JKP „Stan“ dostavio VOICE-u navodi se osnovni alat koji koristi dimničarsko odeljenje. No, na pitanje da li poseduju i ostali neophodni alat kao što je, na primer, senzor za detekciju povrata dimnih gasova, analizator dimnih gasova, dimničarsko odelo, zaštitnu opremu i drugo, iz tog preduzeća su potvrdili da „ne posuduju u potpunosti“.

Čak ni spisak osnovnog dimničarskog alata čiji je inventar JKP „Stan“ dostavio VOICE-u ne ispunjava zakonski minimum. Tako se, na primer, u odgovoru preduzeća navodi da poseduju jednu kameru za snimanje dimnjaka i ventilacija. I jedna kamera ispunjava kriterijume ako broj korisnika ove usluge ne premašuje 30.000 korisnika.

JKP „Stan“ je naveo i da dimničarsko odeljenje poseduje devet vozila, što takođe ne ispunjava zakonski minimum, koji, s obzirom na broj korisnika ove usluge u Novom Sadu, treba da iznosi mimum 12 vozila.

VOICE je ovim povodom kontaktirao Gradsku upravu za inspekcijske poslove sa pitanjem da li su od uvođenja dimničarskih usluga 2013. godine vršili nadzor nad JKP „Stan“i proverali tehničku opremljenost, ali od njih ni posle gotovo mesec dana nije stigao odgovor.


Izvor: VOICE


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
15°
Vlažnost: 82%
Pritisak: 1014.2 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Ned 11° - 31° Pretežno sunčano
Pon 14° - 32° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?