Za desetak dana počinje da radi novosadsko „Oko sokolovo“

16:04:00 23.04.2023, Komentara: 1

Novi Sad – Novosadsko „Oko sokolovo“, čiji je radni naziv „NS patrol“, počeće da kažnjava vlasnike nepropisno parkiranih vozila posle prvomajskih praznika. To je u izjavi za „Dnevnik” najavio član Gradskog veća za komunalne i inspekcijske poslove Zdravko Jelušić.

Za desetak dana počinje da radi novosadsko „Oko sokolovo“


– Svi naš sistem porede sa beogradskim „Okom sokolovim”, ali je osnovna razlika u tome što, osim saobraćajnica, on kontroliše i zelene površine, pešačke zone, trotoare i biciklističke staze. Od Nove godine smo testirali sistem, jer je bilo neophodno uraditi geolociranje parking površina, kako bismo te prostore isključili iz obuhvata kažnjavanja, te proveriti funkcionisanje u automatskom režimu sa drugim softverima i bazama podataka. Reč je o velikom poslu, koji je završen u dovoljnom obimu da možemo početi sa kontrolom saobraćajnica i drugih komunalnih površina. Trebalo je povezati sistem sa softverom Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi na osnovu registarskih tablica vozila u prekršaju mogli da, u automatskom režimu, dobijemo sve podatke o vlasniku, a ne pojedinačno, po svakom uočenom prekršaju, jer bi to iziskivalo velike ljudske resurse – rekao je Jelušić.

Vozila „NS patrol” sistema prave dva kruga i ukoliko kamere u drugom uoče vozilo na istoj površini koja nije označena kao mesto za parkiranje, registarske oznake se šalju serverima MUP-a na proveru vlasnika. Softver obrađuje pristigle podatke, kreiraju se obaveštenja vlasnicima vozila i takvi fajlovi se šalju jednom nedeljno JP „Pošta Srbije”, pa distribuiraju građanima ili pravnim licima, u zavisnosti od toga ko je vlasnik vozila.

– U slučajevima kada kamere na automobilima ne mogu da prepoznaju registarske tablice, jer su prljave, namerno prekrivene ili je gepek otvoren, sistem alarmira vozača, koji obaveštava patrole na biciklima, a geolokacija takvog vozila vidljiva je svima u sistemu. Da bismo isključili uticaj ljudskog faktora, sistem treba da radi u potpuno automatskom režimu. Na taj način su svi jednaki, nema izuzetaka, osim vozila sa Bele liste, koja sadrži spisak vozila Policije, Hitne pomoći, Vatrogasne službe i komunalnih službi na dnevnim zadacima – objasnio je Jelušić.

Sistem evidentira samo vozače u prekršaju, tako da su u pripremi gradskih odluka konsultovani eksperti iz oblasti saobraćaja, zakonodavstva i zaštite podataka. Jelušić ističe da niko ne želi da građanima oteža svakodnevni život, već je cilj da se sankcioniše, pa samim tim i destimuliše nepropisno parkiranje. On kaže da su ulice i bulevari svakodnevno blokirani zbog neodgovornih pojedinaca, koji ponekad upale sva četiri migavca, a ostave vozilo u dužem periodu, što drugim vozačima usporava i otežava prolazak.

– Zadržavanje duže od tri minuta smatra se parkiranjem, iako su uključena sva četiri migavca. Moram naglasiti da će se posebna pažnja posvetiti našem keju i tu ćemo sigurno uskoro uvesti više reda – kazao je on i podsetio na to da Komunalna milicija ima kapacitet za patroliranje sa pet vozila i deset bicikala opremljenih kamerama.

Kazna za parkiranje i zaustavljanje na zelenoj površini naplaćivaće se 25.000 dinara fizičkim licima, odnosno 150.000 ukoliko je reč o pravnom licu, dok će taj prekršaj preduzetnike koštati 75.000. Parkiranje na javnoj površini, trotoaru, biciklističkoj stazi i u pešačkoj zoni kažnjavaće se sa 5.000 dinara (fizička lica), 15.000 (preduzetnici) i 25.000 (pravna lica), odnosno 10.000 (odgovorno lice u firmi), a isti iznosi predviđeni su i za parkiranje na saobraćajnoj traci. Za neodazivanje na poziv o izjašnjenju fizička lica moraće da plate 25.000 dinara, pravna 150.000 (odgovorno lice 25.000), a preduzetnici 25.000. Kazna za pokrivanje registarske tablice iznosi 20.000.

– Ukoliko pravno lice ili preduzetnik uplati kaznu u roku od osam dana, biće oslobođeno plaćanja 50 odsto iznosa i podrazumeva se da je uplata ujedno i izjašnjenje o učinjenom prekršaju, tako da u tom slučaju nema potrebe za izjašnjenjem ko je upravljao vozilom. Ako stranka želi da se izjasni da je neko drugi izvršio prekršaj, moguće je doći u zgradu Inspekcijskih organa zajedno s onim ko prihvata da je odgovoran. Drugi način je da vlasnik vozila pošalje istu izjavu, overenu kod notara - pojasnio je Zdravko Jelušić.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Sremac

, *.mbb.yettel.rs

Obezbedite da gradjani imaju gde legalno parkiraju. Tek onda imate pravo da Po dzepu udarate.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 3 m/s, N
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?