Za odlazak na kupanje na Štrand neophodno je znanje matematike, i to dobro

11:06:00 20.06.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Na novosadskoj plaži Štrand postavljeno je uputstvo sa savetima za kupače šta da rade ako ih uhvati vir ili se zapetljaju u travu.

Za odlazak na kupanje na Štrand neophodno je znanje matematike, i to dobro

Ako zanemarimo strah i panični napad, koji su uobičajeni u trenutku kada vas reka ponese, a što bi predloženim instrukcijama trebalo da bude izbegnuto, retke su osobe koje znaju kako bi trebalo da se ponašaju u slučaju da ih uhvati vir.

Naime, u uputstvu „Gradskog zelenila“, koje upravlja Štrandom, a koje je objavljeno na Instagram profilu NSukrivo, savetuje se da se davljenja spasimo uz pomoć tangente.

- Ako vas uhvati vir, održavajte se na vodi i ne pokušavajte da isplivate pravolinijski od centra vira. Pustite da vas okrene dva-tri kruga, a onda snažno zaplivajte u pravcu tangente kretanja vira - piše, između ostalog, u pomenutom obaveštenju.

Tangenta je pojam iz geometrije i predstavlja pravu koja u datoj tački dodiruje krivu. Tangenta i kriva imaju u tački dodira isti pravac. Tangenta kružnice upravna je na poluprečnik koji odgovara tački dodira.

Ako ovo znate šta je, slobodno plivajte Dunavom kod Štranda. Ako ne znate, povedite nekog ko zna ili ne idite daleko od obale.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
18°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?