Za pet godina u Betaniji ostavljeno 40 beba

13:10:00 26.10.2016, Komentara: 1

Novi Sad - Tokom proteklih pet godina, 40 majki je nakon porođaja ostavilo svoje bebe u novosadskom porodilištu.

Majke koje ostave decu najčešće navode da ne mogu da vode računa o njima, a bebe ostaju u porodilištu dok im Centar za socijalni rad ne pronađe adekvatan smeštaj.

Za pet godina u Betaniji ostavljeno 40 beba

Prema statističkim podacima, 16 devojaka koje nisu prihvatile svoju decu imaju od 19 do 24 godine, a po sedam majki ima između 14 i 18 godina, odnosno od 25 do 30 godina i starijih od 38 godina, dok su u kategoriji od 31 do 37 godina njih tri.

- Završenu osnovnu školu ima 20 porodilja, 50 odsto, s nepotpunom osnovnom školom i završenim kursom ih je po sedam, 17,5 odsto, a sa završenom srednjom školom ih je šest, što čini 15 odsto. Među njima 34 su domaćice, a njih šest su učenice. Nevenčane su 34 ove žene, a njih šest je u braku - kažu u novosadskom porodilištu.

Psiholog u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine Aleksandra Ančić kaže da u većini slučajeva žene koje ostavljaju decu navode da to čine jer nemaju uslove za odgovarajuću brigu i negu deteta. Mlade majke navode loše socio-ekonomske i materijalne uslove života, izostanak podrške porodice i partnera, konfliktne odnose u porodici i probleme u partnerskim odnosima.

- Uočili smo i da neki psihološki faktori doprinose ovoj pojavi kao što su nisko samopoštovanje, neuspeh u školi, stresna stanja nastala gubitkom bliske osobe, potencijalni prekid ljubavne veze - objašnjava psihološkinja Ančić.

Izvor: Dnevnik

Ilustracija: Jlhopgood / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Maja

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Mozda da je abortus besplatan statistika ne bi bila takva..treba izdvojiti 14000..a to je mnogima previse.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
10°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1002.6 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?