Za pola godine 44 osobe žrtve trgovine ljudima

09:07:00 31.07.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Ukupno 44 slučaja trgovine ljudima zabeležena su u Novom Sadu u prvoj polovini ove godine. Žrtve su uglavnom bila deca, koja su primoravana na prosjačenje, i žene kao žrtve seksualne eksploatacije.

Ali, za 15 godina, koliko postoji sistem zaštite žrtava, samo jedna žrtva dobila je odštetu, čime se, uz blagu zatvorsku kaznu počiniocima ne šalje adekvatna poruka.

Žrtva trgovine ljudima suočava se sa dubokim i dalekosežnim posledicama po svoje zdravlje. Osim ponovnog proživljavanja događaja i izbegavanja situacija koje podsećaju na proživljenu traumu, žrtva više nije osoba koja je bila, tvrde psiholozi. Oporavak je dugotrajan, kompleksan i obuhvata nekoliko faza.

Za pola godine 44 osobe žrtve trgovine ljudima

Centar za socijalni rad pruža smeštaj u prihvatilištu, novčanu pomoć, privremeno i neposredno starateljstvo, savetodavne individualne razgovore i savetualno usmeravanje porodice kao i pisanje nalaza i izveštaja.

Osim Centra za socijalni rad, u pružanje psihološke podrške treba da budu uključene sve službe koje dođu u dodir sa žrtvom. Kada sumnjaju na trgovinu ljudima, građani savete traže i u Novosadskom humanitarnom centru, gde volonteri preventivno rade sa mladima i decom.

"Kroz volonterski centar organizujemo radionice za decu i mlade. Imamo oformljenu radionicu o bajci o Crvenkapi, koja je u stvari rekonstruisana bajka i govori o trgovini ljudima, ali na način koji je primeren deci do 4. razreda osnovne škole", rekla je za RTV Dobrila Marković, iz Novosadskog humanitarnog centra.

Iako susret žrtve sa okrivljenim za trgovinu ljudima zna da bude izuzetno stresan, u Višem sudu u Novom Sadu kažu da do njega ipak barem jednom mora doći. Zato u tom sudu radi služba za pomoć i podršku oštećenima i svedocima, koju vodi posebno obučena osoba.

"U tom procesu i u razgovoru sa stručnim licem, ne govori se o sadžaju samog svedočenja i lice nema pravo da traži pravne savete, nego se govori o osećanjima, emocijama, potrebama", rekla je Ivana Karapandžić, portparolka Višeg suda u Novom Sadu.

Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.6 mb
Vetar: 2 m/s, S
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?