Za rekonstrukciju Spensa potrebno 4,5 milijarde dinara, EBRD obezbedio 75.000 evra

19:08:00 23.08.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Novi Sad i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zajedno će raditi na projektu potpune rekonstrukcije Spensa, koja je procenjena na 4,5 milijardi dinara. Naknadno će biti odlučeno kako će se finansirati ovi radovi i EBRD je za sada obezbedio 75.000 evra za izradu studije o budućnosti Spensa.

Za rekonstrukciju Spensa potrebno 4,5 milijarde dinara, EBRD obezbedio 75.000 evra

foto: Grad Novi Sad

Osim toga, postignut je dogovor da EBRD sklopi ugovor sa GSP-om o kreditu od 7 miliona evra za kupovinu 30 novih autobusa sa pogonom na CNG gas.

Rekonstrukcija Spensa i kupovina 25 solo i 5 zglobnih autobusa samo su prvi od više projekata koje narednih godina treba da sprovedu gradska vlast i Evropska banka, kako bi Novi Sad opravdao titulu „Zeleni grad“ koju ima. Naime, Novi Sad je pristupio izradi akcionog plana „Zeleni grad“ koji će EBRD finansirati sa 300.000 dinara i o tome su sporazum danas potpisali gradonačelnik Miloš Vučević i direktorka za Zapadni Balkan Evropske banke Zuzana Hargitai.

- Ponosni smo što danas ulazimo u zajednicu „Zelenih gradova“ i zahvaljujući EBRD dobijamo grant u vrednosti od 300 000 evra za izradu akcionog plana. U svetu je, sa Novim Sadom, trenutno 30 gradova koji su deo te zajednice. Radi se o akcionom planu koji će nam pokazati šta i kako treba da činimo da Grad bude ekološki uređeniji, a on će pokrivati sve najosetljivije oblasti iz segmenta zaštite životne sredine – kazao je gradonačelnik.

Kada je u pitanju dogovor oko Spensa, Vučević je naveo da se ovim potvrđuje stav da se ide u potpunu rekonstrukciju ovog objekta, što je i želja građana.

- Stručnjaci iz EBRD će oceniti koji je to finansijski aranžman najbolji za Novi Sad, u pogledu obnove ili zamene fasadnog omotača tog objekta, obnove krova, stepeništa, ali i unutrašnjih prostora kao što su velika i mala dvorana, bazeni itd. Do početka oktobra ćemo dobiti jasnu sliku šta ćemo da radimo dalje sa Spensom i onda ćemo fazno donositi odluke o tome koje procese prve da realizujemo. Gruba procena je da celokupna obnova može da košta i do 4,5 milijardi dinara, a naša ideja je da Spens tako rekonstruišemo da dobije novih 40 godina vitalnosti. Verujem da ćemo već na proleće naredne godine moći da vidimo prve radove na njegovoj rekonstrukciji. Dakle, ne rušimo ništa, nego sve obnavljamo i čuvamo, a sve to što radimo oko Spensa proizilazi iz koncepta „Zelenih gradova“ - rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, kada budu imali studiju koju sada rade sa EBRD-om znaće šta sledi i da li će Grad sam finansirati obnovu Spensa, da li će uzeti kredit od Evropske banke ili će se ići na javno-privatno partnerstvo. Gradonačelnik je naveo i da je zadovoljan kako su dobru ponudu dobili za kupovinu autobusa. Kako kaže, polovinom naredne godine više od pola voznog parka GSP-a biti obnovljeno.

Direktorka za Zapadni Balkan Evropske banke Zuzana Hargitai izjavila je da su pre 14 meseci počeli razgovore sa gradonačelnikom, a da do sada sa Novim Sadom nisu imali ugovore, iako jesu sa gradskim preduzećima, kao što je "Novosadska toplana".


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
16°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 998.1 mb
Vetar: 3 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?