Za šest meseci u Novom Sadu rođeno 99 blizanaca i devet trojki

17:08:00 12.08.2019, Komentara: 2

Novi Sad - Za prvih šest meseci ove godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu, rođeno je 99 blizanaca i devet trojki. U ovom porodilištu od januara do kraja juna, skoro svaki drugi dan su na svet došle dvojke, dok su se trojke u proseku rađale na svaki 19. dan, pišu Večernje novosti.

Za šest meseci u Novom Sadu rođeno 99 blizanaca i devet trojki


Docent dr Đorđe Ilić, upravnik Klinike za konekologiju i akušerstvo KCV, kaže da se poslednjih godina primećuje povećana učestalost višeplodnih trudnoća, iako je ovaj trend relativno blag. On napominje da je u 2018. godini na 6.545 porođaja, rođeno 177 blizanaca i 16 trojki.

- Najvažniji faktor koji je doprineo učestalosti višeplodnih trudnoća je sve češća upotreba medicinski asistirane reprodukcije, pre svega vantelesne oplodnje (VTO) - objašnjava doc. dr Ilić.

On objašnjava da se u cilju povećanja stope uspeha, tokom postupka vantelesne oplodnje tradicionalno pribegavalo strategiji vraćanja većeg broja embriona u matericu žene, što sa sobom, pored povećane stope uspeha, nosi i povećan rizik od pojave višeplodnih trudnoća. Poslednje veliko istraživanje sprovedeno u Betaniji na skoro 1.400 ciklusa vantelesne oplodnje u periodu od 2014. do 2017. godine, pokazalo je da je bilo blizu 40 odsto trudnoća po ciklusu, što prevazilazi evropski prosek.

Tajna visokog uspeha i povećanje stope trudnoće, po rečima našeg sagovornika, pored konstantnog unapređenja u kliničkom i embriološkom radu, leži i u činjenici da je većini žena vraćeno tri embriona po postupku, a retko kojoj samo jedan.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Sonja

Zabrinjavajuće. Za decu je potrebno i da roditelji posle budu zdravi a vecina žena posle VTO nije. To što vi radite u Betaniji je u Evropi zabranjeno. Misite o tome.


Nerotkinja

, *.static.a1.hr

Za Sonju: šta je to zabranjeno, leba ti?


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
18°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?