Za treće i četvrto dete 30.000 evra, u mesečnim ratama

14:03:00 17.03.2018, Komentara: 1

Od 1. januara na snagu će stupiti nove mere za podršku rađanju. A usvojen je i predlog mera, koje će stupiti na snagu u julu i odnosiće se na svako dete rođeno od 1. januara 2018. godine.

Za treće i četvrto dete 30.000 evra, u mesečnim ratama


Te mere podrazumevaju:

- jednokratnu pomoć u iznosu od 100.000 dinara za prvo dete
- pomoć od 10.000 dinara mesečno za drugo dete, do navršene druge godine
- pomoć od 12.000 dinara mesečno za treće dete do navešene desete godine
- pomoć u ukupnom iznosu od 18.000 evra za deset godina za četvrto dete

Ovo je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako je pojasnio, to znači da će majka koja rodi treće i četvrto dete dobiti ukupno 30.000 evra od države, odnosno 30.000 dinara svakog meseca, što je, kako kaže, dosad najozbiljniji paket pomoći majkama.

Predložene mere će državnu kasu u ovom trenutku koštati oko 12 miliona evra, naveo je Vučić izrazivši nadu da će se taj iznos samo povećavati u budućnosti. Najavio je otaranje novih obdaništa, kao i rekonstrukciju postojećih, ali i pretvaranje dela viška školskog prostora u obdaništa.

Zamolio je poslodavce da imaju više razumevanja za žene na porodiljskom odsustvu. Pomoći će investitorima da se otvaraju obdaništa nadomak industrijskih zona, i to će država subvencionisati. Rekao je i da će država snositi troškove vantelesne oplodnje za drugo, a najverovatnije i treće dete. Vučić je rekao i da država nikome neće oduzeti pravo da odluči da li će da rodi ili ne, ali da će abortusi ubuduće moći da se obavljaju samo po proceduri, u ovlašćenim institucijama.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Ivana

, *.dynamic.mbb.telenor.rs

A gospodine Vucicu sta je sa onom decom trecei cetvrto koji su vec rodjeni sta njima sleduje?Njima netreba nista jel?Ako znate neke mere da uvodite koje su od pre pet godina naprimer za porezu gradjanimazasto onda nevratite u nazad pet godina i za to pravo majkama?Ja imam cetvoro dece i nisam ih rodila da mi ih drzava izdrzava,ali ako se vec dalje onda daljte vec i ovim majkama koje su rodile.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
14°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 1004.0 mb
Vetar: 4 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?