Za tri meseca skoro 100.000 obolelih od gripa!

19:01:00 09.01.2017, Komentara: 0

Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" od 3. oktobra prošle do 8. januara ove godine prijavljeno je 96.734 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što predstavlja povećanje u odnosu na isti period prošle sezone, preneo je B92.

Za tri meseca skoro 100.000 obolelih od gripa!

Foto: Institut za javno zdravlje Srbije

S obzirom na karakteristike prenosa virusa gripa, osim preporuka za jačanje imuniteta, lekari preporučuju izbegavanje bliskih kontakata sa obolelim osobama, redovno pranje ruku i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta prljavim rukama, uz obaveznu higijena disajnih puteva ... Ne preporučuju se posete pacijentima u bolnicama i gerontološkim centrima.

Ukoliko imate blagi oblik bolesti, preporučuje se izolacija i nega kod kuće do oporavka, uz maksimalno ograničavanje svih kućnih i drugih kontakata. Kao terapiju lekari preporučuju mirovanje, nadoknadu tečnosti, upotrebu lekova za sniženje povišene telesne temperature, a upotreba antivirusnih lekova dozvoljena je samo po preporuci lekara. Antibiotici nisu delotvorni u lečenju ove bolesti, podseća Batut.

Do sad su potvrđena dva tipa virusa infulence A (H3) i infulenca tip B, a među laboratorijski potvrđenim slučajevima najčešće je zastupljen podtip virusa gripa A (H3), objavljeno je na sajtu Batuta gde je takođe navedeno da je u odnosu na prethodnu nedelju, trend novoobolelih u porastu. Najviše obolelih je registrovano kod dece uzrasta do četiri godine, a potom i kod onih koji imaju od pet do 14 godina.

Prema pristiglim prijavama Institutu za javno zdravlje Srbije, do sada su potvrđeni slučajevi gripa i sa teritorije Južnobačkog okruga. Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je Institutu za javno zdravlje Srbije pet smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od gripa.

Izvor: B92, Institut za javno zdravlje Srbije


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?