Za Uskrs policijski čas od petka u 17 do utorka u pet časova

20:04:00 14.04.2020, Komentara: 0

Novi Sad – Zabrana kretanja zbog epidemije koronavirusa trajaće od petka, 17. aprila, u 17 časova do utorka, 21. aprila, u pet časova.

Za Uskrs policijski čas od petka u 17 do utorka u pet časova


Kako prenose mediji, Vlada Srbije i Krizni štab odlučili su da imamo početak policijskog časa od proteklog vikenda, ali sa utorkom, pa će građani ostati u svojim domovima biti ukupno 84 sata.

Navodi se da ova odluka nije bila nimalo laka, s obzirom na to da je Vaskrs u nedelju 19. aprila i na stav Sinoda Srpske pravoslavne crkve da bi trebalo ukinuti policijski čas na najveći hrišćanski praznik.

Međutim stav struke, epidemiologa i lekara iz Kriznog štaba ostao je nepromenjen, odnosno da zabranu kretanja ne treba nipošto ukidati, i da je treba pojačati zbog nemara i neodgovornosti pojedinaca kao i opasnosti od zaražavanja većeg broja ljudi kao u Nišu.

Zamenica direktora Instituta “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je večeras da je struka jednoglasna po pitanju molbe SPC da se vernicima omogući kretanje za Vaskrs, navodeći da su oni još pre mesec dana istakli da se svako okupljanje koje omogućava bliski kontakt procenjuje kao rizično.

Kisić Tepavčević je navela da je takva tvrdnja nepopularna, jer se vernici svake godine raduju Vaskrsu, međutim, sada je, kako je istekla, prioritet da se sačuvaju životi i da se spreči infekcija.

- Ovaj Vaskrs jeste drugačiji, ali je specifična situacija, jer svi imamo zajedničkog neprijatelja i moramo učiniti sve da on nestane što pre - rekla je Kisić Tepavčević za TV Pink.

Navodeći da je bilo reči ranije da će “špic” obolelih biti za Vaskrs, Kisić Tepavčević je objasnila da taj rizik u odnosu na period kada se o tome govorilo jeste smanjen, jer je fluktuacija građana smanjena, odnosno sada se u zemlju vraćaju oni koje država dovozi.

- Jeste u tom smislu je smanjen rizik, ali moramo se ponašati odgovorno. Videli smo šta se dešava kada za trenutak popusti pažnja. Ne treba da pokvarimo sve što smo marljivo gradili dovođenjem u rizične kontakte - rekla je ona.

Kisić Tepavčeivć je poručila da svi treba da uložimo maksimalan napor i da se vratimo u normalne životne tokove.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 995.1 mb
Vetar: 4 m/s, E
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?