Za vozačku dozvolu od nove godine blizu 100.000 dinara

17:12:00 22.12.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Cena polaganja vozačkog ispita za dozvolu B kategorije u novosadskim auto-školama od 1. januara trebalo bi da poskupi za oko 10.000 dinara.

Za vozačku dozvolu od nove godine blizu 100.000 dinara


Uz prijavu ispita, lekarsko uverenje, te polaganje prve pomoći, od Nove godine budući vozači će za obuku izdvajati blizu 100.000 dinara. To je za „Dnevnik” potvrdio predsednik Udruženja auto-škola Milan Mudrinić, objašnjavajući da je do poskupljenja došlo zbog veće cene energenata, rada, poreza i doprinosa, koje su im nametnute. Kako se ranije pisalo, do poskupljenja je trebalo da dođe još prošle godine zbog obaveza auto-škola koje im je doneo novi Pravilnik o bezbednosti u saobraćaju. Između ostalog, trebalo je da svaka od njih u vlasništvu ili zakupu ima svoj poligon, te da izgradi uspon za kretanje vozila pod ručnom kočnicom.

Istim pravilnikom poligon za polaganje praktičnog dela vožnje kod Najlon pijace u Novom Sadu nije zadovoljavao propise. Međutim, taj poligon, koji trenutno koristi i više od 30 novosadskih auto-škola, dorađen je i sada zadovoljava potrebe važećeg Zakona o bezbednosti saobraćaja.

- Pitanje je šta će biti kada ponovo bude izašao novi pravilnik, a trenutno radna grupa piše novi Zakon bezbednosti saobraćaja i još uvek ne znamo kako će to izgledati, ali očekujemo da će opet biti kojekakvih problema u vezi s poligonom - kazao je za „Dnevnik” Milan Mudrinić.

Kaže i da imaju problem kada su kandidati na početnim časovima, jer nemaju odgoarajući poligon. Kada je grad bio mnogo manji, oni su mogli da odu na obod grada i tu u uličicama vežbaju s kandidatima. Sada je to dosta kompikovano i fali im još jedna površina.

- Poligon kod Najlona za ispite ne možemo da koristimo petkom, subotom i nedeljom zbog aktivnosti s pijace i parkinga, koji je tada potreban građanima. Određene auto-škole koriste jedan poligon na Limanu. On zadovljava uslove za održavanje ispita. Na njemu kandidat može naučiti samo da se pripremi za ispit i ništa više. Na dužini od 52 metra ne možeš ni da ubrzaš, ni da ubaciš u treću brzinu, već samo da uvežbavaš zakonske radnje koje se izvode nizbrdo. I te auto-škole imaju problem s početnom obukom - poručuje Mudrinić.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
15°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 10 m/s, SE
Uto 5° - 18° Mogući pljuskovi
Sre 9° - 15° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?