Za zalivanje zelenila dnevno se utroši oko 143.000 litara tehničke vode

19:07:00 12.07.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Za zalivanje cveća, drveća, šiblja i žive ograde, JKP „Gradsko zelenilo“ svakog dana utroši oko 143.000 litara vode iz bunara.

Za zalivanje zelenila dnevno se utroši oko 143.000 litara tehničke vode


U prvoj i trećoj smeni u pogonu je deset cisterni, sedam kamionskih i tri traktorske. U proseku se dnevno zalije oko 1.450 stabala drveća, 2.700 komada šiblja i cveće na površini od oko 600 kvadrata.

Pored toga, svakodnevno se zaliva cveće u 906 žardinjera u centru, i drugim lokacijama u gradu.

Jutros je u prvoj smeni zaliveno cveće, drveće, šiblje i živa ograda u Partizanskih baza, Seljačkih buna, Braće Dronjak, Stevana Hristića Parku Bistrica, kod S kula na Novom naselju. Zatim u Staničnom parku na Bulevaru oslobođenja, prilazima Žeželjevom mostu, Kampusu, Balzakovoj, razdelnoj traci u Maksima Gorkog i Sremskoj ulici. Zaliveni su i ružičnjaci kod Promenade, Spensa i na Bulevaru oslobođenja.

Za zalivanje zelenila dnevno se utroši oko 143.000 litara tehničke vode


U trećoj smeni zalivaće se kupe, valjci i žardinjere u centru grada, cveće u razdelnoj traci u Maksima Gorkog, kao i zelenilo u ulicama Petra Drapšina, Augusta Cesarca, Omladinskom park, kod Kvantaša, Podgorički stambeni blok, okretnici kod Štranda, parkingu kod Štranda, Bulevaru despota Stefana, kod

Higijenskog zavoda, Ravaničkoj, kod Doma zdravlja na Limanu, Doža Đerđa, Branimira Ćosića, Nikole Mirkova, Kopernikovoj, produžetku Bulevara Jovana Dučića, površine prema Lidlu i Bulevaru vojvode Stepe.

Uz zalivanje u trećoj smeni se radi prihrana aminokiselinama i hranivima dodavanjem direkno u koren i folijarna prihrana drveća.

Trava je pokošena u stambenom bloku Bulevar oslobođenja – Bulevar Jaše Tomića – Bulevar kralja Petra I - Kisačka, potom Sadovima, kod Pobede, ispod Varadinskog mosta, na levoj strani keja, u Radničkoj, Maksima Gorkog, Limanskom parku, Grbavici, Branimira Ćosića, Bulevaru oslobođenja, Bate Brkića i Antuna Urbana.

U svim parkovima, na keju, Bulevaru Evrope, cvetnom trgu kod Železničke stanice, zelenoj površini kod Žeželjevog mosta rade zalivni sistemi koji se redovno kontrolišu.

- Zalivanje i prihrana drveća, cveća, šiblja i žive ograde, kao i košenje trave i uklanjanje ambrozije su naš glavni prioritet tokom leta. Posebno tokom velikih vrućina. Angažovana je sva naša raspoloživa mehanizacija i svi radnici. Zbog velike jare i vreline, veliki broj radova se obavlja ili ranu ujutru pre izlaska sunca, ili kasno noću, kako bismo biljkama obezbedili najbolji mogući tretman i negu - kaže pomoćnik direktora JKP „Gradsko zelnilo“ Danijela Andrić.



Foto: JKP Gradsko zelenilo


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
23°
Vlažnost: 61%
Pritisak: 1005.9 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Ned 18° - 33° Pretežno sunčano
Pon 20° - 26° Kiša

Anketa

Kupate li se na Štrandu?