Zabrana upotrebe plastičnih kesa stupila na snagu u Novom Sadu

09:01:00 21.01.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Zabrana upotrebe plastičnih kesa na svim prodajnim mestima u Novom Sadu stupila je na snagu 1. januara.

Zabrana upotrebe plastičnih kesa stupila na snagu u Novom Sadu


Gradska odluka u vezi sa zabranom upotrebe plastičnih kesa doneta je još 2019. godine. Odluka propisuje i novčane kazne za one koji je krše, tako da kazna za pravno lice iznosi od 150.000, a 25.000 dinara za odgovorno lice koje na prodajnom mestu koristi nerazgradive plastične kese. Kazna od 75.000 dinara očekuje i preduzetnika, ukoliko bude zateknut u kršenju odluke,dok je kazna za fizičko lice 25.000 dinara.

Gradsko veće se prilikom donošenja odluke o zabrani korišćenja plastičnih kesa pozvalo na Statut grada kojim je predviđeno da se Grad stara o zaštiti životne sredine, na Zakon o zaštiti životne sredine kojim je propisano da su lokalne samouprave odgovorne za aktivnosti kojima se mogu poboljšati uslovi u životnoj sredini, kao i na Zakon o upravljanju otpadom, kojim je utvrđeno da materijali koji se koriste za ambalažu moraju ispunjavati i uslove zaštite životne sredine.

Umesto dosadašnjih plastičnih kesa trgovci u prodavnicama moraće da ponude potrošačima: plastičnu kesu koja je biorazgradiva, papirnu kesu ili torbu za kupovinu.

Pojedina ekološka udruženja smatraju da ova odluka nije rešenje i da bi trebalo doneti zakon po kojem bi se zabranila proizvodnja i promet na nivou države.


Izvor: RTV, novisad,com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?