Zabranjene posete u Vojnoj bolnici da se ne bi širile respiratorne infekcije

17:01:00 28.01.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Posete pacijentima na bolničkom lečenju u svim vojnozdravstvenim ustanovama u Srbiji od juče su zabranjene. Kako je saopštilo je Ministarstvo odbrane, posete će biti zabranjene do daljeg kako bi se sprečilo širenje respiratornih infekcija.

Zabranjene posete u Vojnoj bolnici da se ne bi širile respiratorne infekcije


Zabrana se odnosi na Vojnomedicinsku akademiju, vojne bolnice Niš i Novi Sad i na Centar vojnomedicinskih ustanova Beograd.

Podsetimo, od 22. januara zabranjene su posete u Kliničkom centru Srbije i Urgentnom centru, kao i u Kliničkom centru Kragujevac i u bolnicama u Jagodini, Paraćinu i Ćupriji.


Na teritoriji Vojvodine nije zabeležen nijedan slučaj sumnje na infekciju novim korona virusom, a turisti koji dolaze su pod zdravstvenim nadzorom, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine za 021.rs.

- Institut za javno zdravlje Vojvodine i sve zdravstvene ustanove postupaju u skladu sa algoritmima koje je dostavio Institut za javno zdravlje Srbije. Ovaj algoritam uključuje stavljanje pod zdravstveni nadzor putnika u međunarodnom saobraćaju, a prema rešenju granične sanitarne inspekcije. Na području Vojvodine nije registrovan ni jedan slučaj sumnje na infekciju novim korona virusom - navode u Institutu.

U pokrajinskom institutu za javno zdravlje navode da je građanima preporučeno da otkažu ili odlože putovanja u Kinu, a da se, ukoliko putuju, striktno pridržavaju svih mera prevencije respiratornih infekcija.

- Mere podrazumevaju izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake respiratorne infekcije, izgebavanje masovnih okupljanja i boravaka, posebno u zatvorenom prostoru, gde je veliki broj osoba, pojačana i česta higijena ruku, pranje ruku vodom i sapunom, a kada to nije moguće korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju. Ukoliko se boravi na prostoru gde su velika masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice...) savetuje se nošenje maski preko usta i nosa. Ukoliko dobiju simptome nazeba ili oboljenja sličnog gripu ostati kod kuće, smanjiti broj kontakata na minimum, a u slučaju pogoršanja simptoma da se jave lekaru - savetuju u institutu.

Takođe, na odmet nije ni pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja papirnim maramicama. Ministarstvo zdravlja otvorilo je telefonsku liniju za sve putnike koji dolaze iz Vuhana ili drugih oblasti iz Kine, ukoliko imaju simptome oboljenja sa povišenom temperaturom. Oni mogu da pozovu broj 064/89-45-235 i potraže savet.


Izvor: novisad.com, 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?