Zamena cevi otežava vodosnabdevanje, „Vodovod“ moli građane da smanje potrošnju vode

18:09:00 20.09.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Zamena cevi između stare Filter stanice i rezervoara „Štrand“, koja je juče počela, otežala je vodosnabdevanje većeg dela Novog Sada. U JKP „Vodovod i kanalizacija“ kažu da se nadaju da će posao završiti i pre planiranih dve nedelje. Tehnički direktor „Vodovoda“ Nikica Ivić kaže da zamenu ove ceni nije bilo moguće odložiti jer je cevovod u funkciji od 1963. godine i u protekle dve godine desile su se četiri havarije.

Zamena cevi otežava vodosnabdevanje, „Vodovod“ moli građane da smanje potrošnju vode

foto: JKP "Vodovod i kanalizacija"

- Njena sigurnost bila je pod znakom pitanja, a postoji i veoma veliki rizik da takvo stanje ostane. Ovom prilikom apelujem na građane Novog Sada ako mogu da smanje potrošnju i molim za razumevanje u vezi sa ovim radovima jer nismo imali drugu opciju nego da se ta cev zameni – dodaje Nikić.

On ističe da radovi teku dobrim tempom, ali da su uslovi za rad otežani, odnosno da je prostor gde se cev nalazi vrlo nepristupačan, što može uticati na brzinu zamene cevi.

– Nadamo se da ćemo uspeti da završimo radove i pre predviđenog roka. Pored pomenute cevi, u toku je i zamena cevovoda između rezervoara „Štrand“ i stare Pumpne stanice, a vrednost kompletne investicije iznosi 45 miliona dinara. Trenutni kapacitet vode koju možemo da potisnemo do postrojenja za preradu vode iznosi 950 – 1.000 litara vode u sekundi, dok je uobičajen prosek za ovo doba godine oko 1.250 litara. Problem sa slabijim pritiskom ima kompletna bačka strana grada, kao i niži (ravni) delovi Petrovaradina koji, takođe, pripadaju prvoj zoni vodosnabdevanja. Pritisak je snižen od pola do jednog bara, u zavisnosti od dela grada, a najviše prijava pristiže iz severozapadnog dela Novog Sada - Novog naselja, Detelinare, Veternika i Futoga – naglasio je Ivić.

Najčešće je reč o starijim zgradama koje ne poseduju hidropak, te na višim spratovima dolazi i do nestanka vode. Na sremskoj strani, osim pomenutih delova, za sada nema problema, međutim ukoliko u toku radova dođe do nepredviđenih okolnosti, postoji mogućnost da i ti delovi ostanu bez vode.

Službe JKP „Vodovod i kanalizacija“ trude se da distributivni sistem održe funkcionalnim koliko je to moguće, ali apeluju na sugrađane da imaju strpljenja i razumevanja jer je zamena dotrajale cevi bila neophodna. Radovi predstavljaju deo planskog unapređenja tehničkog sistema i od krucijalne su važnosti za redovno vodosnabdevanje u budućnosti.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 4 m/s, NW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?