Zaposleni RTV-a traže osnivanje muzeja Mileve Marić

10:12:00 19.12.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Novi Sad bi uskoro mogao da dobije spomen-muzej Mileve Marić Ajnštajn. Tu inicijativu pokrenuli su zaposleni Radio-televizije Vojvodine (RTV), a u muzeju bi se negovala Milevina naučna dostignuća.

Zaposleni RTV-a traže osnivanje muzeja Mileve Marić

Mileva Marić Ajnštajn nije bila samo supruga Alberta Ajnštajna već i velika naučnica, i velikanka svoga doba, rečeno je na svečanoj akademiji u rektoratu Beogradskog univerziteta, koja je održana povodom 140. godina od rođenja slavne naučnice.

Generalni direktor RTV-a, Srđan Mihajlović, prihvatio je inicijativu zasposlenih i izabran je za predsednika odbora za osnivanje muzeja.

Zaposleni RTV-a traže osnivanje muzeja Mileve MarićKuća Mileve Marić u Kisačkoj ulici, foto: vojvodinacafe.rs

"Cilj je da na pravi način pokušamo da je reafirmišemo njen vrednosni kapacitet za naše društvo, naročito ako se vratimo u relaciju koliko su žene iz naših prostora u tom vremenu bile obrazovane, koliki je bio napor i svest porodica koje su obrazovale žensku decu, koliko je to puno značilo za jedan kulturološki kapacitet i vezu društvenog bića tada Vojvodine i Srbije u odnosu na evropske narode i zajednicu i kulturu tih evropskih naroda. Mislim da su višestruki značaji od tog njenog doprinosa onome što je uradila u svom veku", rekao je Mihajlović na svečanoj akademiji.

Ovoj ideji već se odazivaju i priznati umetnici, pa je tako Milan Stojkov, slikar iz Sombora, poklonio svoju sliku za osnivanje muzeja Mileve Marić Ajnštajn.

Ipak, ovo nije prvi put da građani traže osnivanje muzeja Mileve Marić. Učenici novosadske Osnovne škole "Vuk Karadžić" pokrenuli su početkom jula prošle godine inicijativu da se njena kuća u Kišačkoj ulici obnovi i pretvori u muzej.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
17°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?