Zaštitnik građana: Policija postupala nesavesno i neefikasno u slučaju Ivana Kontića

17:12:00 19.12.2020, Komentara: 1

Novi Sad – Zaštitnik građana utvrdio je da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova postupali nesavesno i neefikasno prilikom rasvetljavanja brutalnog napada na dvadesetosmogodšinjeg M. M, u Novom Sadu, za šta se tereti Ivan Kontić.

Zaštitnik građana: Policija postupala nesavesno i neefikasno u slučaju Ivana Kontića


Ombudsman je zatražio sprovođenje disciplinskog postupaka protiv odgovornih policijskih službenika.

Slučaj Ivana Kontić, osim brutalnosti viđenoj na video snimku objavljenom na društvenim mrežama, obeležila je i izrazita neefikasnost rada policije i Tužilaštva, koji su u jednom trenutku prebacivali krivicu s jednih na druge.

U međuvremenu, Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, nakon što su mediji u septembru objavili snimak na kome se vidi prebijanje mladića da je 24. avgusta 2020. godine u Novom Sadu, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP Republike Srbije.

- U postupku kontrole, Zaštitnik građana je od Sektora unutrašnje kontrole MUP Srbije dobio dokumentaciju i izveštaje iz kojih proizilazi da su policijski službenici postupali nezakonito i nepravilno na štetu prava građana, odnosno da su zakasnelo, nesavesno i neefikasno postupali prilikom rada na rasvetljavanju krivičnog dela i pronalaska učinilaca krivičnog dela od 24. avgusta 2020. godine - navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Kako se navodi, iz dostavljene dokumentacije proizilazi da je zdravstvena ustanova 24. avgusta 2020. godine obavestila novosadsku policiju da je primila osobu sa povredama zadobijenim prilikom fizičkog napada od strane tri nepoznata lica, kao i da je policija istog dana obavestila novosadsko Osnovno javno tužilaštvo.

- Međutim, u daljem postupanju policija nije reagovala blagovremeno, savesno i efikasno, a video snimak sa objekata ispred kojih je mladić pretučen je preuzela sa deset dana zakašnjenja, utvrdio je Zaštitnik građana na osnovu dostavljenih izveštaja. Zaštitniku građana je dostavljena dokumentacija iz koje se vidi da je Više javno tužilaštvo o događaju obavešteno tek 2. septembra 2020. godine kada mu je dostavljena krivična prijava punomoćnika pretučenog mladića, kao i da je policija snimak dostavila dva dana kasnije i da je potraga za počiniocem raspisana tek 20 dana nakon počinjenog dela - navodi se u saopštenju.

Zbog svega što je utvrđeno tokom postupka Zaštitnika građana, institucija je zatražila od nadležnih da sprovedu disciplinske postupke protiv odgovornih policijskih službenika i da ga o ishodu tih postupaka obaveste, kao i da u budućem radu postupaju zakonito i pravilno, odnosno da bez odlaganja, savesno i efikasno preduzimaju radnje i mere.

Podsetimo, slučaj nasilničkog ponašanja Ivana Kontića, koji je osumnjičen za pokušaj ubistva dvadesetosmogodišnjeg M. M, izazvao je zgražavanje javnosti, nakon što je objavljen video snimak na društvenim mrežama.

Crnogorski državljanin Ivan Kontić uhapšen je 11. oktobra u iznajmljenom stanu u podgoričkom naselju Zabjelo, nakon mesec dana skrivanja. Izručen je Srbiji i početkom decembra je dao iskaz u novosadskom Višem javnom tužilaštvu.

Pored Kontića, postupak se vodi i protiv O. L. i L. V. zbog sumnje da su učestvovali u tuči, odnosno pomogli osumnjičenom posle izvršenja krivičnog dela.




Izvor: 021, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Realan

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Njemu uraditi sve isto kao on ovom momku.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
24°
Vlažnost: 41%
Pritisak: 1004.7 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?