Zatvorena Zelena kuća u Petrovaradinu

17:09:00 26.09.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Nakon 12 godina postojanja, tokom kojih je postojala kao edukativno-sakupljački centar za teritoriju čitave Vojvodine, Reciklažni centar "Zelena kuća" u Petrovaradinu proglasila je bankrot. Kako je za Radio 021 kazao direktor "Zelene kuće" Svetozar Jovičić, posle ukidanja Fonda za zaštitu životne sredine u Srbiji 2012. godine, sva udruženja koja se bave zaštitom prirode su u ogromnim finansijskim problemima, a to je i razlog što je ovaj centar zatvoren.

Zatvorena Zelena kuća u Petrovaradinu

foto: Zelena kuća


- Pare namenjene zaštiti životne sredine više ne idu gde bi trebalo, a ko zna gde idu. To je najbolje čuvana državna tajna. U međuvremenu, mi finansijski više nismo mogli da izvršimo obaveze prema saradnicima i prisiljeni smo da našu kuću zatvorimo. Naše udruženje „Komšija“ će u nekom obliku nastaviti sa radom, trenutno ne znamo ni kuda ni kako, ali obavestićemo javnost pravovremeno - kaže Jovičić i dodaje da ovaj, iako uspešan biznis, nije izdržao surove uslove koji se serviraju borcima za prirodu.

Samo u poslednja četiri meseca, "Zelena kuća" je prikupila 500 kilograma sijaličnog otpada. Ali Jovičić napominje da država ne haje za to.



Zatvorena Zelena kuća u Petrovaradinu


foto: Zelena kuća

- Osećamo se kao na sahrani - 20 godina gajimo dete, koje danas sahranjujemo. Državi je zaštita životne sredine poslednja briga, te priče o brizi služe za zamajavanje javnosti i mi ne bismo zatvorili prostorije da smo imali barem malu, najmanju podršku. Zapravo smo imali samo podmetanje nogu - priča Jovičić i dodaje da su Grad i Pokrajina učinili su koliko su mogli, ali to nije bilo dovoljno. Pomoć su godinama dobijali od građana, ali kako on kaže, pomoć im ne bi ni trebala da je država ukinula porez na zaštitu životne sredine i sakupljanje para koje ko zna gde idu.

Blog i Fejsbuk stranica „Zelene kuće“ i dalje će raditi.

Izvor: Radio021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
18°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 995.8 mb
Vetar: 5 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?