Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine nedostaju sve krvne grupe

19:08:00 05.08.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine nedostaju sve krvne grupe.

Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine nedostaju sve krvne grupe


Portparolka Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine Zorica Bjelić potvrdila je za Tanjug da nedostaju sve krvne grupe i da je situacija leti takva jer je potrošnja krvi konstantna, a broj davalaca smanjen u odnosu na druge mesece u toku godine.

- Mi smo u julu prikupili ono što je prosek za leto, oko četiri hiljade jedinica krvi, ali potrebe su značajno veće nego što su bile prošle godine. Imali smo i brojne transplantacije kod pacijenata, gde se odneo veliki broj krvnih jedinica - navela je Bjelić.

Akcije davanja krvi sprovode se širom Vojvodine, a u Novom Sadu, osim Zavoda, dobrovoljni davaoci mogu da se jave i u mobilno vozilo koje se nalazi u centru grada, na Trgu slobode.

Davalac može da bude svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina za koju je utvrđeno, nakon lekarskog i laboratorijskog pregleda, da davanje krvi neće ugroziti njeno zdravstveno stanje niti zdravstveno stanje pacijenata. Davanje krvi traje od pet do sedam minuta, a pošto su temperature visoke, svi koji žele da daju krv moraju pre toga da uzmu hranu i da se više hidriraju.



Izvor: novisad.com, RTV, Tanjug


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1019.5 mb
Vetar: 4 m/s, ESE
Uto 4° - 21° Pretežno sunčano
Sre 5° - 20° Malo i umereno oblačno

Anketa

Kupate li se na Štrandu?