Završena sanacija reni bunara na Štrandu

11:07:00 18.07.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Radovi na sanaciji reni bunara 1 na izvorištu vode Štrand upravo je završena.Kako je rekao direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Gvozden Perković, sada će kapacitet ovog punara biti povećan sa 30 na 100 litara vode u sekundi.

Završena sanacija reni bunara na Štrandu


U ovoj fazi urađena je funkcionalna rekonstrukcija i bunar je pušten u pogon, dok će u narednoj fazi koja počinje, uslediti nabavka nove hidromašinske, elektro i sve druge neophodne opreme. U okviru te faze biće urađen i „vizitorski deo“, odnosno pokrivanje izvorišta čvrstim, neprobojnim staklom kroz koji će građani moći da vide kako izgleda polazna tačka sirove vode.

− Uspešno je završena rekonstrukcija reni bunara BHD 1 na izvorištu „Štrand“, koji je prvi i najstariji bunar u Novom Sadu, a i prvi reni bunar takve tehnologije u bivšoj SFR Jugoslaviji. Utiskivanjem novih drenova od prohromskog čelika značajno se produžava vek trajanja reni bunara koji će biti održiv do 100 godina. Analize su pokazale da je voda bakteriološki i mikrobiološki ispravna. Najvažnije, što je njegovom sanacijom povećan kapacitet sirove vode, čime će Novi Sad imati dovoljne količine za preradu. U planu je i rekonstrukcija reni bunara BHD 4 na izvorištu „Ratno ostrvo“, a s gradonačelnikom je dogovoreno da Grad i JKP „Vodovod i kanalizacija“ sledeće godine rekonstruišu po još jedan reni bunar. Tako će se raditi i BHD 9 na „Ratnom ostrvu“ i BHD 2 na „Štrandu“, što je važno zbog sigurnijeg vodosnabdevanja grada – rekao je Perković.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je prilikom obilaska ovog bunara rekao da on nije radio od 2008. godine, dodavši da je vodovodni sistem izuzetno bitan za Novi Sad, a da je JKP „Vodovod i kanalizacija“ jedno od najboljih preduzeća na prostoru bivše Jugoslavije kad je reč o komunalnom sektoru.

- U dogovoru sa Pokrajinskom vladom, koja će finansirati izradu projekta, ulagaćemo u sremsku stranu grada, u izgradnju nove fabrike vode u Petrovaradinu. Cilj je bolje i sigurnije vodosnabdevanja celog grada, jer će ta nova fabrika biti podrška ovoj fabrici na Keju, koja jeste proširena pre par godina, ali njen stari deo zahteva rekonstrukciju. U okviru projekta „Čista Srbija“ kreće velika rekonstrukcija kanalizacionog sistema na Limanu 1 i Limanu 2, što je odlična vest. Takođe, JKP „Vodovod i kanalizacija“ sad ugovara i dalju izgradnju magistralnog voda prema Futogu za šta su obezbeđena sredstva rebalansom budžeta, a sledeće godine slede radovi u Begeču - rekao je Miloš Vučević.

On je naveo da je u letnjem periodu velika potrošnja vode, a u naredne dve nedelje očekuje nas veoma toplo vreme, pa je uputio apel svim građanima da racionalno koriste vodu za piće, da ne pune njome bazene i ne zalivaju bašte.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 45%
Pritisak: 1001.8 mb
Vetar: 3 m/s, NW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?