Zbog izgradnje podzemne garaže oštećena Tanurdžićeva palata

16:10:00 10.10.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Jedan od simbola Novog Sada, Tanurdžićeva palata, koja je pod zaštitom gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, trpi sve veća oštećenja zbog izgradnje podzemne garaže u Ulici Modene.

Zbog izgradnje podzemne garaže oštećena Tanurdžićeva palata


Na samo par metara od ove palate koju je 1933. godine počeo da gradi jedan od najpoznatijih novosadskih trgovaca Nikola Tanurdžić, gradi se nova podzemna garaža na tri nivoa, zbog čega je iskopana jama duboka čak 17 metara. Ovaj poduhvat nije ostao bez posledica, napukla je Tanurdžićeva palata, ali i zgrada preko puta nje, sa druge strane buduće garaže, na Trgu slobode broj 4.

Ekološki front Novi Sad objavio je video kako izgledaju popucali zidovi i koliko su te pukotine velike. Video možete pogledati OVDE.

Zbog izgradnje podzemne garaže oštećena Tanurdžićeva palata


Kako za Danas kažu stanari Tanurdžićeve palate, problem je što se zgrada i dalje sleže. Izvođač radova podzemne garaže, firma „Inobačka“, obećala je saniranje štete još tokom prvih žalbi stanara pre nekoliko meseci. Ali obećanja ne zaustavljaju pukotine da se i dalje samo šire.

- Imamo ogromnih problema. Sve je krenulo kada su počela iskopavanja za garažu. U nekim stanovima pukotine su baš velike, na petom spratu je najgore. Izlazila je gradska inspekcija na teren, ali oni samo mašu nekim zapisnicima. Imali smo i sastanak sa Inobačkom, rekli su da će oni nakon izgradnje garaže sanirati svu štetu na zgradi. Međutim, kada smo insistirali da te garancije dobijemo napismeno, to se nije desilo. Upravnica zgrade je išla i u Gradsku kuću na sastanak, tamo isto svašta pričaju, obećavaju i prave neke zapisnike – kazala je stanarka ove zgrade.

Zbog izgradnje podzemne garaže oštećena Tanurdžićeva palata


Kako ističe, boji se da od saniranja štete neće biti ništa kad garaža bude gotova. Odlučila je da odustane od borbe, jer kaže da nema ništa od toga, samo trpi velike neprijatnosti.

Profesionalni upravnik u zgradi Modena 1, 3 Marko Grbić, vlasnik kompanije „HouseMan“ koja upravlja zgradom, kaže da se nalaze u nezavidnoj situaciji. Grad je odlučio da tu napravi garažu, oštećenja su se pojavila i sada svi čekaju da se posao oko garaže završi da bi se problem stanara rešio. Kako ističe, oštećenja uopšte nisu mala.

- Deo kule kroz koji prolazi lift je počeo da se cepa od gore. Meni to deluje kao da će cela ta kula da se otkine od zgrade, celom njenom širinom su vidljive velike pukotine. Postoje i razna oštećenja po stanovima. Rešenja, dodaje, trenutno nema, dok sa druge strane, radovi predugo traju, nova oštećenja konstantno nastaju, a vlasnici stanova prolaze kroz veoma stresan period i gube strpljenje - rekao je Grbić.

Ističe da su uradili sve što je u njihovoj moći, da su organizovali pet skupština vezanih za ovaj problem. Nastale probleme prijavili su svim nadležnim inspekcijama, nebrojeno puta.


Izvor: Danas

foto: Ekološki front Novi Sad/Fejsbuk


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
16°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 1010.6 mb
Vetar: 4 m/s, ESE
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?