Zbog napada pasa lutalica iz gradske kase isplaćeno 106 miliona dinara

13:10:00 15.10.2017, Komentara: 3

Novi Sad - Na ime tužbi građana zbog napada pasa lutalica na ulicama Novog Sada u prošloj godini isplaćeno je 106,3 miliona dinara. Direktor „Zoohigijene i veterine” Aleksandar Bursać rekao je za Dnevnik da je situacija alarmantna, da su cifre koje se isplaćuju veoma visoke, ali i da je veliki broj slučajeva namešten, tačnije da mnogo ugriza zapravo potiče od vlasničkih pasa. Kazao je da je nastavljena praksa da se, protivno zakonu, na teritoriju grada unose lutalice iz drugih opština.

Zbog napada pasa lutalica iz gradske kase isplaćeno 106 miliona dinara

- Kada se u bilo kojoj lokalnoj samoupravi osnuje neko javno komunalno preduzeće ili prihvatilšte koje će da se bavi pitanjem napuštenih životinja, drastično se menja i procenat pasa koji su na ulicama navodno napali građane, i to na štetu lutalica. Pri tom, kod takvih tužbi se uglavnom ne ide u dokazivanje da li je pas zaista lutalica ili vlasnički, nego se presudi na štetu gradskih pasa, odnosno našeg javnog komunalnog preduzeća. Odgovorno tvrdim da ti ujedi, za koje su naplaćeni višemilionski iznosi, nisu stoprocentno potekli od napuštenih životinja, ima dosta fingiranih ujeda i čitava organizovana grupa koja na tome radi. Garantujem da od ukupnog broja dobijenih tužbi građana bar dve trećine njih nije ujeo napušteni pas – kaže Bursać.

Prema njegovim rečima, prošle godine je bilo oko 900 odštetnih zahteva, a prosečna isplaćena odšteta je nešto više od 100.000 dinara po ujedu.

U prihvatilištu „Zoohigijene” trenutno boravi nešto više od 400 pasa od kojih su desetine vlasnički, povučeni s ulica grada. Bursać napominje da hitno treba da se poradi na problemu neodgovornog vlasništva i velikog broja napuštenih životinja u Novom Sadu kroz saradnju svih društvenih struktura. Dodaje i da je pitanje koliko je sudstvo posvećeno kažnjavanju.

Inače, „Zoohigijena“ danas na Štrandu održava svoju tradicionalnu izložbu mešanaca, povodom Svetskog dana zaštite zdravlja životinja.

Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

3 komentar(a)

NS

, *.nsurbanizam.rs

Veliki je broj i lutalica koje se pare nekontrolisano, čopor od 5 pasa lutalica u mom kraju, sa štencima. Na prijavu više napada u ulici Zoohigijeni , neko ih je pomerio u drugi kraj, hrani ih granulama, i pare se i dalje. Osobe koje ih hrane svakako ne ujedaju, ali konstantno viđam kako napadaju bicikliste, starije osobe sa štakama i vlasnike drugih pasa. Mnogi su očajni zbog napada. Tri osobe su ugrizli psi pred mojim očima,i to obične lutalice mešanci..Sada opet vraćaju pse na ulicu jer su pretvorili azil u hotel za vlasničke pse. U Evropi nema pasa lutalice na ulicama. Svi su u azilu i udomljavaju se. Posle ovolikih napada na ljude stvara se klima da će teško neko usvojiti mešanca, ukoliko Zoohigijena ne počne da radi posao kako treba, da napravi pristojan azil za pse, da ih skloni sa ulice, neguje pse i da radi na usvajanju i sterilizaciji.


Milan Sinadinović

U parku kod železničke stanice, gde je jako prometno, nalazi se čopor pasa lutalica koje određene osobe redovno hrane granulama... Odavno smo prestali da pustamo decu da se tamo igraju...Svojim očima sam gledao kako pas lutalica obara čoveka koji gura kolica sa bebom...


Sremska Kamenica

Mi ne možemo da puštamo decu u Kamenički park, konstantno su napadana od čopora pasa lutalica. Hrani ih čuvar parka i sa nekom ženom iz nacionalnog parka štiti.Svake druge nedelje neko dete ugrizu u krugu škole. Na prijavi Zoohigijeni jedan zaposleni je izjavio da su sterilisani i vakcinisani i nek nas grizu, vratiće ih na ulicu. A onda izjave direktora Zoohigijeni da je sve namešteno, a agresivne i krvoločne pse ostavljaju u parku i govore da je u redu da nas napadaju!!!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 77%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 2 m/s, E
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?