Zbog nepravilnosti u formiranju odeljenja tri škole bez direktora, a neka odeljenja rasformirana

19:06:00 27.06.2019, Komentara: 1

Novi Sad - Tri škole u Novom Sadu ostale su bez direktora, dok je u još nekoliko škola otkriveno niz propusta u vezi sa formiranjem odeljenja, zbog čega je reagovao i ministar prosvete.

Zbog nepravilnosti u formiranju odeljenja tri škole bez direktora, a neka odeljenja rasformirana


Kako je za 021 potvrđeno u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, smenjena je direktorka OŠ „Miroslav Antić“ iz Futoga, a direktori OŠ „Miloš Crnjanski“ i OŠ „Jovan Popović“ nisu dobili saglasnost za izbor u zvanje od Pokrajine zbog „učinjenih propusta u vezi sa formiranjem odeljenja“.

Naime, škole su formirale odeljenja sa manjim brojem đaka od dozvoljenog zakonom i pravilnikom koji je doneo ministar Mladen Šarčević. Pojedine škole u Novom Sadu imale su nekoliko odeljenja sa tek dvadesetak učenika, a nije postojala potreba za tolikim brojem odeljenja u odnosu na broj đaka.

Kako za 021 pojašnjavaju u Sekretarijatu za obrazovanje, pokrajinska prosvetna inspekcija dobila je nalog od odeljenja za inspekcijske poslove ministarstva da, po nalogu ministra, obavi inspekcije nadzore u vezi sa formiranjem odeljenja u ovoj školskoj godini u školama na teritoriji Vojvodine. Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, pravilniku o kriterijumima i standardima za finansiranje škola, kao i stručnom uputstvu za 2018. godinu, broj odeljenja zavisi od ukupnog broja učenika u određenom razredu, a jedno odeljenje može da ima do 30 učenika. Škola može izuzetno da ima mali broj učenika u odeljenju, ako je, na primer, u seoskoj sredini ili je reč o isturenom odeljenju. Pri tome, svako formirano odeljenje s više ili manje učenika moralo je da dobije saglasnost školske uprave, tačnije Ministarstva prosvete.

U Novom Sadu su, kako piše 021, rasformirana odeljenja u nekoliko škola. Zvaničnog podatka iz Ministarstva prosvete nema, a prema nezvaničnim informacijama rač o sedam škola.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Zvonimir Jović kaže za 021 da je zakon jasan i da ne sme da bude zloupotreba. Međutim, kako dodaje, sporna je činjenica da su sada rasformirana odeljenja koja su ranije morala da dobiju „amin“ nadležnih.

- Bilo je pokušaja formiranja odeljenja s malim brojem učenika, ali to nije moglo da bude urađeno bez ranijeg blagoslova nekog iz školske uprave. Mi nemamo informaciju ko je gde ostao bez posla, čak ni spisak škola - navodi Jović.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Smenjeni

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Smenice direktore zbog propusta,sto ne smene direktore koji su dva puta postavljeni na tu funkciju,a da pri tome nisu dobili vecinu na Nastavnickom vecu,ali zato su dobili podrsku Skolskog odbora,naravno pod cijim uticajem....
Ko je za to dao saglasno,pa ko bi drugi nego Ministar na preporuku Pokrajine.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 87%
Pritisak: 999.6 mb
Vetar: 1 m/s, E
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?