Zbog ujeda pasa 435 tužbi, ali mnoge su nameštene

14:01:00 26.01.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Novi Sad je prošle godine imao 435 tužbi zbog ujeda pasa lutalica, to znači da je u proseku svaki dan primao dve tužbe, ali za mnoge se sumnja da su nameštene.

Ukupno 104 tužbe bilo je 2014. godine, a vrednost svih odštetnih zahteva je 99.961.357,65 dinaram bez kamata i sudskih troškova. Zato je "Zoohigijena i veterina" već sada u planu poslovanja rezervisala 25 miliona za plaćanje izgubljenih sporova.

Zbog ujeda pasa 435 tužbi, ali mnoge su nameštenefoto: politika.rs

Aleksandar Bursać, direktor "Zoohigijene" rekao je da se broj tužbi zbog ujeda pasa ne smanjuje, ali da su uspeli da formiranjem Komisije za procenu osnovanosti predloga za mirno rešavanje sporova za naknadu štete usled ujeda napuštenih životinja, koja je počela da radi u novembru, smanje iznose koji su iz gradske kase odlazili za odštetu.

"To su ogromne sume, to je jedan frapantan iznos. Komisija je dobro startovala i uspeli su za nekoliko sastanaka obrade nekoliko desetina zahteva i uštede značajnu sumu za gradski budžet i račun preduzeća", navodi Bursać.

On u izjavi za 021.rs poziva građane da se direktno obrate Komisiji kako bi se nagodili, i ukoliko je njihov zahtev opravdan, dobiće mogućnost da uz nagodbu izbegnu to da deo od naplaćene odštete daju sudu i advokatima. Bursać navodi da je više desetina građana već prihvatilo nagodbu sa Gradom, čime je Novi Sad uštedeo budžetski novac.

Kako su mnogi slučajevi ujeda pasa namešteni, jer se sumnja da građani koriste lažne vilice za nanošenje povreda, a i pojedini advokati se ponavljaju u velikom broju slučajeva, Bursać apeluje na lekare da postupaju društveno odgovorno i da provere da li je to stvarno ujed jer se na sudu apriori veruje iskazu oštećenog.

Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
21°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 1005.4 mb
Vetar: 4 m/s, SSE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?