Zbogom besplatnom tehničkom pregledu

13:03:00 13.03.2018, Komentara: 0

Kada na snagu stupi Zakon o bezbednosti saobraćaja, doneće mnoge promene. Osim duplo skupljih kazni za nevezivanje pojasa, jedna od novina je i to što više neće biti besplatnih tehničkih pregleda. Ne zna se tačan iznos usluge, ali će država propisati minimalnu i maksimalnu vrednost.

Zbogom besplatnom tehničkom pregledu


- Prema predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, biće propisana minimalna i maksimalna cena. O visini cena odlučiće Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Pozitivno je što će se stati na put nesavesnim vlasnicima preduzeća koji obavljaju tehnički pregled kroz papire i koji vozače mame besplatnim tehničkim pregledom, jer ih stimulišu visokim provizijama koje im daju osiguravajuća društva - rekao je za Večernje novosti Vladimir Marinković, predsednik nacionalne asocijacije tehničkih pregleda.

On je ispričao i da je bilo slučajeva da se porukom na Vajberu pošalju podaci o vozilu, a registraciona nalepnica vlasniku stigne na kućnu adresu. Sada uz obavezu fotografisanja i snimanja vozila na liniji, uz minimalnu cenu neće biti moguće da se registruje vozilo a da se ne dovede na tehnički pregled.

- Sada je za pregled jednog vozila potrebno najmanje 35 minuta. da bi se izbegle gužve biće potrebno da se radi i u drugoj smeni, samim tim biće potrebno i više radnika što povećava troškove, nadamo se da ćemo biti konsultovani prilikom određivanja cene da bismo izbegli nesporazume - rekao je Marinković.

Sadašnja cena tehničkih pregledaza vozila B kategorije kreću se od 400 do 1200 dinara, naravno osim onih besplatnih.

Novine u vezi sa tehničkim pregledima, a koje donose izmene i dopune Zakona, su da ukoliko vozila ne budu imala katalizator neće moći da se registruju. Neće moći da se registruje ni vozilo koje ima plin, a da nije upisano u saobraćajnu dozvolu. Biće zabranjena i vožnja automobila kome je vidno oštećena šoferšajbna. Gume moraju da imaju propisnu šaru, a neće se tolerisati ni nekompletan pribor i prva pomoć. Vozila starija od 15 godina moraće dva puta godišnje da idu na tehnički pregled.

Još neke od novina su da svaka naknadna prepravka ili preinačenje namene vozila, na primer iz teretnog u putničko i obrnuto, moraće da ima određeni atest i foto prikaz.

Izvor: Večernje novosti, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 2 m/s, NNE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?