„Zelenilo“ počelo sa košenjem travnatih površina, od sutra tretmani protiv krpelja

16:03:00 22.03.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Počelo je proleće, pa su počeli i prolećni radovi na uređenju zelenih površina i očuvanju zdravlja građana.

„Zelenilo“ počelo sa košenjem travnatih površina, od sutra tretmani protiv krpelja


Radnici JKP „Gradsko zelenilo“ počeli su da kose travu u parkovima, uz glavne gradske bulevare i ulice, kao i na kvartovskim površinama. Direktor ovog preduzeća Miloš Egić kaže da se sa uređivanjem travnatih površina ove godine krenulo nešto ranije nego što je to uobičajeno.

- Na većini lokacija u gradu je planirano da u sezoni bude do deset krugova košenja, kako bi naš grad tokom celog proleća i leta bio lep i uredan. Uz to, ovog proleća smo unapredili i brigu o drveću uvođenjem novih tretmana crvenim i plavim uljem, koja sadrže insekticide i fungicide i značajno doprinose očuvanju zdravlja drveća u gradu - objasnio je.

„Zelenilo“ počelo sa košenjem travnatih površina, od sutra tretmani protiv krpelja


Egić dodaje i da se, zbog očuvanja biodiverziteta u gradu, pristupilo takozvanom mozaičkom košenju.

- Prilikom košenja jedan deo zelenih površina se ostavlja nepokošenim radi zadržavanja cvetnog resursa na jednom delu zelene površine. Ovo je važno zato što na gradskim travnjacima raste veliki broj zeljastih biljaka koje su izvor hrane za živi svet - rekao je.

Inače, radnici „Zelenila“ su tokom jeseni posadili 74.000 sadnica proizvedenih u svom plasteniku. Najviše sezonskog cveća čine „dan-noć“ (Viola) različitih veličina i boja, zatim „bele rade“ (Bellis), odnosno „spomenak“ (Myosotis). Posađeno je 44.500 lukovica lala raznih boja, šafrana i narcisa. Dvogodišnje cveće cvetaće sve do proleća, kada će i lale svih boja svojom lepotom obogatiti gradske cvetne površine, žardinjere, parkove i trgove.


Tretmani protiv krpelja u parkovima, na šetalištima, dečijim igralištima...

Ciklonizacija će sutra i prekosutra (četvrtak i petak) izvesti prve ovogodišnje tretmane u okviru sistematske akcije zaštite zdravlja građana od krpelja. Tretmanima će biti obuhvaćene uređene zelene javne površine - parkovi, igrališta za decu, prostori određeni za istrčavanje kućnih ljubimaca i šetališta na celoj teritoriji Novog Sada.

Prema planu u četvrtak, 23. marta, tretmani će biti izvedeni u Starom gradu, na Klisi, Limanima, Novom naselju, Detelinari, Salajci, Grbavici, Sajmištu, Podbari, Sremskoj Kamenici, Telepu, u Adicama, Vidovdanskom naselju, Rotkvariji i u Ledincima.

U petak, 25. marta, na redu su Sajlovo, Veternik, Futog, Begeč, Šangaj, Čenej i Nemanovci. Oba dana biće angažovano po osam ekipa Ciklonizacije, a tretmani će biti izvođeni u periodu od 8 do 15 časova.

Pošto su krpelji najaktivniji u proleće i na jesen, u ovim periodima će i tretmani biti češći, ali će se stanje pratiti tokom cele sezone i reagovaće se na svaku pojavu krpelja, kaže Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću Ciklonizacije.

Sistematski pristup suzbijanju krpelja odgovor je novosadske gradske uprave i Ciklonizacije na činjenicu da se iz godine u godinu beleži povećanje procenta zaraženih krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest. Nakon izvedenih tretmana, kaže Aćimović, biće urađena i kontrola njihove uspešnosti, pa će tamo gde za to bude bilo potrebe, tretmani biti ponovljeni.

U saradnji, i po nalogu, Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, Ciklonizacija je počela monitoroing i mapiranje prisustva krpelja na izletištima u okviru Nacionalnog parka Fruška gora. Takođe, u okviru iste akcije, ovih dana počinje i monitoring i mapiranje prisustva krpelja u preko 30 opština na teritoriji Vojvodine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1004.5 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?