Zelenilo uređuje i podmlađuje drvored na Futoškom putu

13:12:00 29.12.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Drvored na Futoškom putu od Ulice Nikole Tesle do Bulevara Evrope biće uređen i podmlađen, najavili su iz JKP „Gradsko zelenilo“. Radnici će oblikovati krošnje jednog broja platana starih više decenija, kako bi ih podmladili i povećali zapreminu njihovih krošnji novim, mladim izdancima.

Zelenilo uređuje i podmlađuje drvored na Futoškom putu

Foto: JKP "Gradsko zelenilo"



Krošnje platana će biti oblikovane i orezane na osnovu smernica i preporuka Saveta za ozelenjavanje grada, koji predstavlja stručno, savetodavno telo, u kom se nalaze univerzitetski profesori i stručnjaci za drveće.

Stručna služba JKP „Gradsko zelenilo“, u okviru redovnih aktivnosti na održavanju zelenila u periodu mirovanja vegetacije, obratila se Savetu sa predlogom mera nege platana na Futoškom putu i to da se zbog stabilnosti stabala kao i zbog produžavanja životnog veka platana uradi orezivanje krošnji, a ukoliko bude potrebno pojedina nebezbedna stabla uklone.

Prema njihovim zaključcima, platani na Futoškom putu su stari više decenija, i saglasni su da je neophodno da se deo krošnji orezivanjem podstakne na rast novih, mladih grana, koje će imati više lišća i veći kapacitet apsorpcije CO2. Da bi se osnažio njihov zeleni potencijal, Savet je preporučio i da stručnjaci za nizijsko šumarstvo i zaštitu životne sredine rezistografom izvrše proveru zdravstvenog stanja pojedinih stabala, kako bi mogao da se donese dalji detaljan plan održavanja i unapređenja drvoreda.

Zelenilo uređuje i podmlađuje drvored na Futoškom putu

Foto: JKP "Gradsko zelenilo"



- Na osnovu pregleda rezistografom, koji je urađen na jednom stablu u neposrednoj blizini benzinske stanice, utvrđeno je da u pridanku stabla postoji prisustvo truleži u značajnoj meri – navode u JKP „Gradsko zelenilo i dodaju da se na visini od dva i po do četiri metra, na delu debla prema ulici, nalazi veliko mehaničko oštećenje koje je najverovatnije pričinilo motorno vozilo.

- Proces truljenja i propadanja debla na ovom mestu je u poodmakloj fazi. Oštećenje, kao i trulež u pridanku stabla, znatno umanjuje stabilnost stabla te je preporučeno da se stablo ukloni. U narednim danima počinjemo sa radovima na ovom drvoredu – pojašnjavaju u ovom preduzeću i ističu da je tokom naredne godine planirana sadnja novih mladih sadnica drveća i formiranje sekundarnog drvoreda na ovoj trasi.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
11°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 996.4 mb
Vetar: 6 m/s, ESE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?