Zgrada Banovine osvetljena ružičastom bojom u znak borbe protiv raka dojke

19:10:00 23.10.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Povodom Međunarodnog dana borbe protiv raka dojke, ovog vikenda je zgrada Pokrajinske vlade osvetljena ružičastom bojom, kao znak podrške svim ženama koje se bore s tumorom.

Zgrada Banovine osvetljena ružičastom bojom u znak borbe protiv raka dojke

Foto: Pokrajinska vlada




Oktobar se u mnogim zemljama u svetu obeležava kao mesec borbe protiv raka dojke, a 24. oktobar je dan kada se posebno skreće pažnja na prevenciju i rano otkrivanje bolesti.

U svetu na svakih nekoliko minuta jedna žena oboli od tumora dojke. Samo prošle godine je, prema podacima Međunarodne agencije za istraživanje raka, 685.000 žena umrlo od te bolesti.

U Srbiji se godišnje registruje oko 4.600 novoobolelih, a 1.600 žena premine od tumora dojke i to je najčešći uzrok prevremene smrti žena kod nas. Nažalost, još uvek se najveći broj žena javlja na pregled kada bolest uznapreduje i kada su šanse za izlečenje veoma male.

Najznačajnija metoda u ranom otkrivanju tumora dojke jeste mamografija, a kada se otkrije na vreme, izlečiv je u preko 90 odsto slučajeva.

Zbog toga je Pokrajinska vlada pre dve godine pokrenula projekat „Prva mamografija“, s ciljem da se ženama, prvenstveno u manje naseljenim sredinama, snimanje pokretnim mamografom omogući besplatno, bez uputa i bez zakazivanja.

Za dve i po godine, koliko traje projekat, pregledano je više od 8.000 žena, a kod njih 66 je, nažalost, potvrđen karcinom dojke. Samo u ovoj godini, za nepunih šest meseci, otkrivena su 22 slučaja.

Za prvih godinu dana rada jednog mamografskog vozila, više od 75 odsto žena je izjavilo da je prvi put bilo na ovakvom pregledu, a kao osnovni razlog za to navele su dostupnost snimanja upravo u njihovom mestu.

Imajući to u vidu, Pokrajinska vlada već sledeće godine nabavila je još jedan pokretni mamograf. Tokom dve i po godine, koliko se obavljaju mamografska snimanja, izdvojeno je više od 76,5 miliona dinara za kupovinu i opremanje dva vozila sa mamografskim uređajima, prateću dijagnostičku i informatičku opremu, permanentnu edukaciju, energente i ostale materijalne troškove.

Svi pregledi se organizuju uz podršku domova zdravlja, Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine i Instituta za onkologiju Vojvodine, a mamografi su do sada obišli 13 opština u Vojvodini.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1005.6 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?