Zgrada Istorijskog arhiva grada završena, čeka se opremanje

14:04:00 23.04.2015, Komentara: 0

Zgrada Istorijskog arhiva grada završena, čeka se opremanje

Nova zgrada Istorijskog arhiva Grada Novog Sada u Ulici Filipa Višnjića, iza Kvantaške pijace u potpunosti je završena kada su u pitanju građevinski radovi, rekli su nadležni u JP "Poslovni prostor" koji su bili investitori celog projekta.

Ove godine, prema ranijim planovima trebalo je da Arhiv sa Petrovaradinske tvrđave bude u preseljen u novoizgrađeni objekat. Za sada se neće to dogoditi jer u Upravi za kulturu nije planiran novac u budžetu Grada za opremanje i preseljenje arhivske građe iz objekata sa Petrovaradinske tvrđave. Nova zgrada ima oko 6.000 metara kvadratnih za razliku od one na Tvrđavi u kojoj se arhivska građa od sedam kilometara čuva u prostoru 300 godina starom i veličine svega 1.800 metara kvadratnih. Uz to depoi na Tvrđavi su vlažni i neadekvatni za istorijske spise i dokumente jer nemaju adekvatnu hidroizolaciju, ni termoizolaciju, kao ni mogućnost praćenja i uticaja na mikroklimatske uslove. Veliki problem, takođe, predstavlja i nepostojanje adekvatnog sistema protivpožarne zaštite u celom objektu.

Nova zgrada građena je prema najvišim svetskim normama za očuvanje istorijske dokumenacije. Arhiva Grada biće smeštena na oko 4.000 metara kvadratna. Objekat je četvorospratni i ima suteren, prizemlje i tri sprata. Najveći deo objekta su depoi, a u drugom delu zgrade biće upravni deo, radionice za konzervaciju i reparaciju, snimanje i proučavanje građe, sale za edukaciju, biblioteka i izložbeni prostor. Ono što je najvažnije, kaže tehnički direktor Poslovnog prostora Srđan Crkvenjakov, objekat je opremljen svim potrebnim instalacijama, uključujući i sistem za suvo gašenje požara, kompletno je klimatizovan, a ventilacija je pod kontrolom i standardizovana za mikroklimatske uslove neophodni za čuvanje arhivske građe.

- Raspisaćemo još jedan tender za sitne završne poslove koji pređašnjim tenderima nisu bili obuhvaćeni i planirali smo da izgradimo prilazni kolski put na trasi buduće ulice koja će spajati Ulicu Filipa Višnjića i Kvantašku pijacu. Odvojili smo 10 miliona dinara za te investicije čime je naš posao završen - kaže Crkvenjakov.

Zgrada novog Istorijskog arhiva počela je da se gradi u proleće 2012. godine i tada je prema finansijskoj projekciji bilo planirano da će koštati oko 500 miliona dinara.

M. M.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
13°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 1004.6 mb
Vetar: 4 m/s, WNW
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?