Zloupotrebljeni lični podaci porodilja radi reklamiranja adaptiranog mleka

14:10:00 11.10.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Lični podaci porodilja iz cele Srbije, a najviše iz Novog Sada, zloupotrebljeni su i ustupljeni distributeru adaptiranog mleka, koji ih zasipa reklamnim materijalom.

Bez obzira što je kodeksom o marketingu strogo zabranjeno reklamiranje zamena za majčino mleko, distributer "Novalac" poslao je majkama pisma u kojim se ohrabruje njegova upotreba, a niko ne zna kako su došli do ličnih podataka žena koje su se porodile. Uz pismo, dobili su i poklon-čarapice za bebe, što je takođe strogo zabranjeno.

Zloupotrebljeni lični podaci porodilja radi reklamiranja adaptiranog mleka

Milena Kostić, majka četvoro dece i članica udruženja "Roditelj", kada ih je pozvala i pitala odakle im njeni podaci, rečeno joj je da su otkupili bazu podataka, ali ne i od koga.

"Možemo samo da sumnjamo i nadamo se da to nisu dale naše zdravstvene ustanove jer ja nikom svoje podatke davala nisam. Naravno, napisali su da je dojenje najbolje za bebe, ali i da se majke ne brinu ako imaju problem, jer postoji adaptirano mleko kao najbolje rešenje", ogorčena je Milena. Ona dodaje da je ovo svojevrsni pritisak na majke, koje su zbunjene i vrlo lako odustanu od dojenja.

Upravnik novosadske Betanije Tihomir Vejnović negira bilo kakvu uključenost u zloupotrebu podataka.

"Nema šanse da smo dali našu bazu podataka. Ako je to neko uradio mimo znanja bolnice, onda je to posao za policiju. Potpisnici smo konvencije Unicefa 'Prijatelji beba', gde smo se obavezali da ne reklamiramo veštačku ishranu", izjavio je Vejnović.

Izvor: Blic

Ilustracija: Stefan Malmesjö / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1000.7 mb
Vetar: 1 m/s, S
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?