Zmije koje su se pojavile u Novom Sadu su bezopasne

19:06:00 19.06.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Proteklih nedelja u Novom Sadu građani su se na različitim lokacijama susreli sa zmijama. Stručnjaci ističu da nema razloga za paniku, jer su bezopasne.

Zmije koje su se pojavile u Novom Sadu su bezopasne

foto: ilustracija

Prva vest o zmiji u gradu došla je sa Novog naselja, a potom su pronađene i u Petrovaradinu, kao i na Adicama kod Kamenjara. Jedna se Novosađanka požalila na Fejsbuku da je zmija ušla u kolica njene bebe dok su bili na Štrandu. Ovi gmizavci u Novom Sadu nisu retkost, jer je grad nikao upravo na prostoru koji je nekad bio bogat zmijskim vrstama.

Prva, takozvana najezda zmija je u martu, kada one izlaze iz zimovnika, a u ovom periodu, kada je vodostaj Dunava visok, one traže pogodnije stanište. Stručnjaci kažu da ipak nema razloga za strah.

- One su oduvek i uvek tu, ne primećujemo ih zato što one ne vole da su u blizini ljudi i uvek kada primete čoveka, čak i otrovne zmije, gledaće da pobegnu, a ne da se sučeljavaju sa čovekom. Međutim, mi smo zauzeli njihovo mesto, mi smo izgradili svoje gradove, svoje vikendice na njihovim staništima i one nemaju više gde da beže... Naravno da će izaći na kej ili da će se pojaviti na Štrandu i mislim da mi više obzira treba da imamo prema njima jer smo se mi naselili na njihovom staništu – kaže za RTV Olivera Bjelić Čabrilo sa Departmana za biologiju i ekologiju PMF-a.

Ivan Nožinić iz JKP „Gradsko zelenilo“ kaže za Blic da se zmije na plaži pojavljuju kada je visok vodostaj, kao što je to trenutno slučaj, i ističe da je reč o neotrovnim i bezopasnim vrstama ribarica ili belouški koje ne mogu da naude čoveku.

U Vojvodini od otrovnica žive poskok i šarka, ali one se nalaze u malim izolovanim područjima. Savet građanima je da ukoliko primete zmiju kontaktiraju Zavod za zaštitu prirode ili „Zoohigijenu“. Inače, kazne za ubijanje zmija se kreću od 14.000 do 100.000 dinara.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
16°
Vlažnost: 45%
Pritisak: 999.9 mb
Vetar: 1 m/s, SSW
Ned 6° - 12° Moguća kiša
Pon 4° - 14° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?