Znatno porastao broj maloletnika koji su počinili ubistvo, najviše na teritoriji VJT Novi Sad

16:05:00 31.05.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Broj tinejdžera koji su u 2023. počinili najteža krivična dela porastao je za čak 170 odsto u odnosu na 2022. Najviše ubistava se dogodilo na teritoriji koja je u nadležnosti VJT Novi Sad.

Znatno porastao broj maloletnika koji su počinili ubistvo, najviše na teritoriji VJT Novi Sad


Kako piše Nova.rs, maloletnik koji je počinio masakr u OŠ „Vladislav Ribnikar“, zbog starosne granice krivične odgovornosti nije obuhvaćen ni sudskim postupkom, ali ni statistikom i evidencijom. Isti slučaj je i sa ubistvom Andreja Simića (13) iz Niške Banje, kog je ubio vršnjak M. M.

Čak 19 maloletnika počinilo je prošle godine krivično delo ubistvo, što u odnosu na sedmoro evidentiranih u 2022. godini predstavlja alarmantan porast, pokazuju zvanični podaci iz godišnjeg izveštaja Vrhovnog tužilaštva, koji su nedavno objavljeni. Od 19 ubistava, čak šest dogodilo u teritorijalnoj nadležnosti Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Novom Sadu, četiri VJT u Beogradu, po dva VJT u Zrenjaninu, Jagodini i Novom Pazaru, dok jedan slučaj beleže VJT u Smederevu, Nišu i Vranju.

Od preostalih sedam teških, odnosno svirepih ubistava, najviše se dogodilo na teritoriji Novog Sada (tri), a po jedan slučaj evidentiran je na teritoriji VJT u Požarevcu, Zrenjaninu, Nišu i Negotinu.

Najstrašniji podatak, koji autori izveštaja nisu izdvojili i upoređivali s prethodnim godinama, već ga samo zabeleželi u finalnom tabelarnom pregledu, otkriva da se na broj 19 dodaje još sedmoro maloletnika, koji su u 2023. počinili najteže krivično delo-teško (svirepo) ubistvo, piše Nova.rs.

Godišnji izveštaj Vrhovnog tužilaštva, u odeljku posvećenom malololetničkoj delinkvenciji konstatuje da je od 6.605 podnetih prijava protiv maloletnika, odbačeno 2.548 , kao i još 1.066, koje su se odnosile na decu, odnosno mlađe od 14 godina. Institutom odlaganja krivičnog gonjenja, to jest oportunitetom, rešeno je još 660 prijava. Sudeći po podacima o broju podnetih i procesuiranih prijava, najveći priliv novih predmeta beleži se u Beogradu (1,007), Novom Sadu (814) i Nišu (545), među kojima su i oni zbog najtežih dela. Slučajevi maloletničkih ubistava se u izveštaju samo statistički konstatuju, pa nije poznato o kojim se konkretno radi.

Najviše maloletnika procesuirano je u minuloj godini zbog krivičnih dela krađa i teška krađa (1.297+859); nasilničkog ponašanja (640), nanošenja lakih telesnih povreda (527), posedovanja narkotika (465), ugrožavanja sigurnosti (331) i nasilja u porodici (200). Najčešća dela su istovremeno i najujednačenija, jer se u statistici retko beleže veća odstupanja.


Izvor: Nova.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 1013.6 mb
Vetar: 7 m/s, SE
Pet 8° - 18° Jak vetar
Sub 6° - 17° Jak vetar

Anketa

Kupate li se na Štrandu?