Aktivisti i danas na Šodrošu telima brane drveće od seče

08:03:00 23.03.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Aktivisti okupljeni u „Šodroš Survajver Kampu“ i danas, kako su najavili, od seče telima brane drveće koje se nalazi na trasi budućeg mosta preko Dunava,

Aktivisti i danas na Šodrošu telima brane drveće od seče

Foto: Printscreen Autonomija




Na Šodrošu se već nalaze kineski radnici, radnici Javnog preduzeća „Vojvodina šume“ i policija, prenosi 021.rs.

Aktivisti su juče više sati telima branili drveće od seče, koja je trebalo da počne dan nakon što je Novi Sad proglašen za evropski grad šuma. Nakon više sati, policija i radnici su se povukli sa priobalja, ali je najavljeno da će se seča nastaviti danas.

Iz „Šodroš Survajver kampa“ upozoravaju da je seča u ovom momentu nelegalna jer je u suprotnosti sa Rešenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kako se ne bi ugrozile duplje za gnežđenje ptica i hibernaciju slepih miševa.

- Seča drveća na Šodrošu i Kameničkoj adi je izričito zabranjena do 1. avgusta i sme da se sprovodi samo u periodu od 1. avgusta do 1. novembra, navodi se u Rešenju o uslovima zaštite za ovo područje nadležnog pokrajinskog zavoda, i ono je razlog zbog kojeg su svi radovi do tog datuma izričito zabranjeni - preciziraju aktivisti.

Zbog ovog propusta je Regulatorni institut za obnovljivu životnu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo krivičnu prijavu protiv direktora Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejana Mihajlovića, a zbog sumnje da je falsifikovao službenu ispravu, navoder iz „Šodroš survajver kampu“. RERI je, takođe, Ustavnom sudu podneo inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti važećeg Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada koji predviđa izgradnju ovakvog mosta i vijadukta na Bulevaru Evrope, a zbog utvrđenih suprotnosti proceduri koju propisuje Zakon o planiranju i izgradnji Republike Srbije.

Podsetimo, aktivisti koji se protive izgradnji mosta na toj lokaciji, od juna su na Šodrošu, gde su uspostavili kamp nakon početka nenajavljene seče dvadesetak stabala.



Izvor: 021.rs, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 994.7 mb
Vetar: 3 m/s, W
Čet 6° - 13° Moguća kiša
Pet 4° - 15° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?