Bez novozaraženih u domu za stare u Petrovaradinu, jedna osoba na respiratoru

09:06:00 06.06.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Svih dvanaestoro novotestiranih korisnika i zaposlenih u privatnom domu za stare u Petrovaradinu su negativni – saopšteno je iz Pokrajinskog sekretarijata za socijalna pitanja. Deo zaraženih, sa lošijom kliničkom slikom, smešten je na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine, a deo njih je u karantinu u zgradi doma, koji je pretvoren u privremenu bolnicu. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da je situacija pod kontrolom i da grad sada ne može biti stavljen u karantin.

Bez novozaraženih u domu za stare u Petrovaradinu, jedna osoba na respiratoru


Dvadeset dva korisnika i šestoro zaposlenih privatne gerontološke ustanove „Mass Green House“ zaraženo je virusom covid-19, dok su testovi preostalih 12 osoba negativni.

Od 37 pacijenata koji su hospitalizovani na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine osmoro je iz privatnog doma za stara lica u Petrovaradinu. Među njima je i 69-ogodišnji muškarac, koji je nakon kraćeg lečenja na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici hitno prebačen u Klinički centar, a prema poslednjim informacijama, on se nalazi na respiratoru i u kritičnom je stanju.

Taj privatan dom obišao je pokrajinski sekretar za socijalna pitanja, Predrag Vuletić, koji je za RTV izjavio da sve ukazuje na to da je infekcija u taj objekat ušla sa nekim od zaposlenih.

- Ne možemo da kažemo u ovom trenutku da je bilo većih propusta. To je jedan dobar dom, licenciran 2019. godine, svi kriterijumi ispunjeni i čekamo poslednje nalaze epidemiološke službe - rekao je Vuletić.

Nakon detaljne inspekcije, biće poznate sve okolnosti koje su dovele do ovog, kako je naveo izolovanog slučaja, koji se, kako je zaključio, neće odraziti na stabilnu epidemiološku situaciju u Novom Sadu.

Gradonačelnik Miloš Vučević izjavio je za RTV da su krizni štabovi sve vreme upozoravali na moguću pojavu lokalnih žarišta i da se trenutno to dešava, te da je situacija pod kontrolom. On je istakao da su se Novosađani sve vreme trajanja epidemije ponašali odgovorno, te da „zbog izolovanog slučaja u Petrovaradinu ne možemo sada da grad od 400.000 stavimo u karantin“, jer „život mora teče“.

- Deset pacijenata je hospitalizovano na Klinici za infektivne bolesti KCV. Jedan od pacijenata je na respiratoru, ostali nemaju težu kliničku sliku - istakao je Vučević gostujući u emisiji „Grad i mi“. On je dodao da su ostali pacijenti smešteni u pomenutom domu za stara lica u Petrovaradinu, koji je pretvoren u privremenu kovid bolnicu, pod nadzorom Klinike za infektivne bolesti KCV.

Vučević je rekao i da nema informaciju da se zaraza koronavirusom raširila i među zaposlenima u Naftnoj industriji Srbiji, ali da i sam može da primeti da se ova vest širi gradom.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 999.1 mb
Vetar: 1 m/s, W
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?