„Blagoveštenski sabor” Vlaha Bukovca od večeras ponovo u Muzeju Vojvodine

19:05:00 17.05.2024, Komentara: 0

Novi Sad – Slika Vlaha Bukovca „Blagoveštenski sabor” od večeras će biti izložena u Muzeju Vojvodine, a svečano otvaranje izložbe autorki Aleksandre Stefanov i Tijane Stanković Pešterac je u 20 časova.

„Blagoveštenski sabor” Vlaha Bukovca od večeras ponovo u Muzeju Vojvodine


Izložba je posvećena slici Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861. iz 1901. godine i trajaće do 10. septembra. Ovo izuzetno vizuelno svedočanstvo o jednom od ključnih istorijskih događaja za Srbe u Austrougarskoj monarhiji svojom istorijskom autentičnošću predstavlja kulturno blago od neprocenjivog značaja za Republiku Srbiju. Reč je o slici rađenoj tehnikom ulje na platnu koja je ukradena 1993. iz dvorca porodice Dunđerski u Čelarevu, depandansa Muzeja Vojvodine. Pre dve godine, dakle nakon gotovo tri decenije, slika je zaplenjena u Cirihu i zahvaljujući akciji državnih organa Srbije i Švajcarske, vraćena je Muzeju Vojvodine. O čemu detaljnije možete čitati OVDE

Na slici je zabeležen jedan od najznačajnijih događaja za istoriju našeg naroda – crkveno-narodni Sabor Srba kojim je predsedavao patrijarh Josif Rajačić i koji je održan od 2. do 20. aprila 1861. godine u Sremskim Karlovcima. Sliku je od Vlaha Bukovca poručio Srbin Petar Nikolić, zagrebački trgovac umetninama i izdavač, sa namerom da je umnoži u vidu oleografije. Umetnik se potpisao u donjem desnom uglu, ćirilicom (malim slovima): vlaho bukovac cavtat 1901.



Foto: MUP


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
23°
Vlažnost: 61%
Pritisak: 1005.9 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Ned 18° - 33° Pretežno sunčano
Pon 20° - 26° Kiša

Anketa

Kupate li se na Štrandu?