Četiri parka i šest stabala su novosadska zaštićena prirodna dobra

19:06:00 04.06.2019, Komentara: 0

Novi Sad – Kao pravi spomenici prirode u Novom Sadu su zaštićenim prirodnim dobrima proglašeni Dunavski park, Futoški i Kamenički park, ali i park Instituta u Sremskoj Kamenici.

Četiri parka i šest stabala su novosadska zaštićena prirodna dobra


Osim njih, u gradu je zaštićeno i šest pojedinačnih stabala: koprivić u Ulici Modene u centru grada, zatim američki platan na Sajlovu, američki platan u Futogu u Poljoprivrednoj školi, kao i platan u dvorištu OŠ „Miloš Crnjanski”. Zaštićen je i dud na čenejskom salašu i javorolisni platan u dvorištu kasarne „Arčibald Rajs“. Kako piše Dnevnik, Zakonom o zaštiti prirode utvrđene su nadležnosti i obaveze jedinica lokalne samouprave u oblasti zaštite prirode. Nadležni organ jedinice lokalne samouprave donosi akt o zaštiti područja od lokalnog značaja koje pripada trećoj kategoriji zaštite, a koji je zasnovan na naučnoj i stručnoj osnovi – studiji zaštite, koju je izradio Zavod za zaštitu prirode.

U proceduri je zaštita još četiri stabla od velikog značaja, a reč je o hrastu lužnjaku na Petrovaradinskoj tvrđavi, stablu ginka kod hotela „Park”, te stablima koprivića i tise u Ulici Miroslava Antića. Dostavljene su studije zaštite za pomenuta četiri stabla i Nacrt odluke je u pripremi.

Može se desiti da stablo počne da napada neka bolest i u tom slučaju, nažalost, nema osnove takvo stablo štititi. To se upravo desilo s platanom u letnjikovcu Eparhije bačke, koji je planiran da se stavi pod zaštitu, ali se stablo razbolelo.

I građani mogu dati inicijativu da se neko drvo stavi pod zaštitu, posle čega stručnjaci iz Pokrajinskog zavoda izlaze na teren i rade valorizaciju predmetnog stabla. Na osnovu rezultata, odlučuje se o tome da li je to moguće. U budžetu postoji novac za održavanje zaštićenih stabala, a Gradska uprava za zaštitu životne sredine svake godine od JKP „Gradsko zelenilo” dobija izveštaje o ostvarivanju programa upravljanja zaštićenim stablima. Po tim podacima, nijedno stablo nije zaštićeno od 1995. godine, izuzev platana u OŠ „Miloš Crnjanski”, za koji je 2002. godine doneta odluka da se zakonom zaštiti.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1008.7 mb
Vetar: 1 m/s, W
Sub 10° - 24° Malo i umereno oblačno
Ned 12° - 23° Poslepodnevni pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?