Dabrovi plivaju Dunavom na Kamenjaru

16:07:00 08.07.2018, Komentara: 0

Novi Sad – Nakon Petrovaradina, dabrovi su se pojavili na Kamenjaru. Kako piše Dnevnik, ove životinje došle su iz Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“.

Dabrovi plivaju Dunavom na Kamenjaru


U ovom naselju koje se nalazi na samo par kilometara od Novog Sada, osim dabrova, u većem broju su se pojavili i ježevi, veverice, pa i divlji golubovi.

Dabar se kod nas do pre malo više od decenije, nije mogao videti čitav jedan vek, međutim 2004. i 2005.godine, u tri navrata, pušteno je ukupno 35 dabrova poreklom iz Bavarske. Procena je da ih danas ima više od stotinu, a da im je lepo kod nas govori upravo i činjenica da se šire našim rekama. U Zasavici su pušteni na 12 lokacija u već pripremljena gnezda i jazbine gde su godinama živeli praveći brane u Specijalnom rezervatu prirode, međutim danas se mogu videti i u Savi, Drini, Donjem Potisju, Obedskoj bari, pa i Dunavu.

Prvi dabrovi u Srbiji bili su čipovani, a vrlo brzo svojim branama, menjali su vodni režim prema svojim potrebama. Pretpostavlja se da im na Kamenjaru odgovaraju rukavci, kojih ima dosta i gde je voda mirna i duboka, te njihove brane mogu da stoje postojano.

Krajem prošle godine dabrovi su viđeni u Petrovaradinu.


Izvor: Dnevnik, novisad.com


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
18°
Vlažnost: 73%
Pritisak: 1001.0 mb
Vetar: 6 m/s, SE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?