Deca sa retkim bolestima imaju prioritet prilikom upisa u vrtić

12:04:00 08.04.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Gradska uprava napominje da deca sa retkim bolestima imaju prioritet prilikom upisa u vrtić, pod jednakim uslovima kao i deca sa smetnjama, iako to nije posebno naglašeno. Ističu da je to po Statutu „Radosnog detinjstva“ i Pravilniku o bližim uslovima za utvrđivanje prioriteta za upis dece u predškolsku ustanovu.

Deca sa retkim bolestima imaju prioritet prilikom upisa u vrtić


Dodaju da PU „Radosno detinjstvo“ svu dodatnu dokumentaciju koju roditelji dostave uvek prihvata, što pokazuje i činjenica da je u toj ustanovi 392 deteta sa smetnjama u razvoju, a sa zdravstvenom podrškom je upisano 29 dece.

Prilikom popunjavanja prijave za upis, u napomeni, roditelji uvek mogu opciono da naglase na elektronskoj prijavi da imaju dete sa zdravstvenom podrškom, čime se automatski vode kao prioritet.

- Naglašavamo da deca sa zdravstvenom podrškom imaju prioritet još od uvođenja inkluzivnog obrazovanja u ustanove obrazovanja i da to nikada nije, niti će biti, menjano. Dodajemo da, s obzirom na to da smo početkom marta bili učesnici konferencije koju je organizovalo Udruženje 'Hrabriša', a na kojoj je rad PU 'Radosno detinjstvo' apsolutno pozitivno ocenjen prema deci koja imaju retka oboljenja, iznenađujuće je i krajnje kontradiktorno negativno reagovanje tog udruženja na ovu temu i uzbunjivanje javnosti dezinformacijama - navode iz Grada.

U Predškolskoj ustanovi „Radosno detinjstvo“ u toku je konkurs za upis dece koji će trajati do 3. maja, a roditelji podnose prijave isključivo elektronskim putem. Na sajtu te ustanove je raspisan konkurs, u kome se navodi da roditelji dodatnu dokumentaciju dostavljaju na mejl Službe socijalne zaštite PU „Radosno detinjstvo“, imajući u vidu propise o zaštiti podataka o ličnosti i osetljivost podataka iz medicinskih dokumentacija, kažu u gradskoj upravi.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 72%
Pritisak: 1002.2 mb
Vetar: 8 m/s, SE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?