Demonstracije u Novom Sadu završene protestnom šetnjom do Varadinskog mosta

20:12:00 04.12.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Protest protiv Zakona o eksproprijaciji, Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, kao i namere kompanije Rio Tinto da eksploatiše jadarit na području Mačve,održan je danas širom Srbije. Građani Novog Sada blokirali su, oko 14 časova, Most slobode u znak protesta.

Demonstracije u Novom Sadu završene protestnom šetnjom do Varadinskog mosta


Nepoznati muškarci, u više navrata, zaustavljali su i dobacivali demostrantima, a potom počeli da bacaju flaše i kamnje. Prema nezvaničnim informacijama portala Nova.rs, sukob su izazvali navijači.

Prethodno je grupa mladića obučenih u crno, na Keju, napala i pretukla četvoricu studenata. Detaljnije o ovome možete pročitati OVDE

Građani su, nakon blokade Mosat slobode, krenuli u protestnu šetnju. Kretali su se Bulevarom oslobođenja ka Futoškoj ulici, potom su skrenuli u Jevrejsku, pa na Bulevar Mihajla Pupina do Varadinskog mosta.

Demonstracije u Novom Sadu završene protestnom šetnjom do Varadinskog mosta


Tokom protestne šetnje došlo je do incidenta kada su neki od demostranata razbili stakla na prostorijama Pokreta socijalista, stranke Aleksandra Vulina. N1 navodi da je do incedenta došlo kada je neko iz prostrorija stranke mahao stranačkim zastavama kroz prozor. Tada je jedan deo demonstranata prišao, oteo zastave ali je poletelo i par kamenica i razbijeni se prozori na kojima je nalepljen lik Aleksandar Vulina.

Nakon toga, demonstranti su blokirali Varadinski most.

Pojedini su, kako prenosi portal Nova.rs, ispred zgrade Banovine uzvikivali „Rio Tinto marš iz Srbije“.

Povodom današnjih dešavanja, oglasio se na društvenim mrežama i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vućević. On je napisao da su zdravlje i životi Novosađana važniji od jeftinog politikanstva i svakog pokušaja da se zaustavi normalan život.

- Ovo što se danas desilo, pod plaštom navodnog ekološkog protesta, je najbrutalnije nasilje nad normalnim životom koje je moglo da proizvede i tragične posledice. Današnja blokada mosta Slobode nije ništa drugo nego blokada bolesnih građana da najkraćim i najbržim putem stignu do Kovid bolnice, ili do nekog od tri Instituta u Sremskoj Kamenici, kako bi dobili neophodnu lekarsku pomoć – napisao je između ostalog Vučević.

Inače, tokom današnjih demonstracija koje su održane širom Srbije, na žalost, na meti huligana su se našli i novinari. Jedan od napadnutih novinara je, kako je rekao predstavnik NDNV-a u Stalnoj radnoj grupi za bezbednost novinara Veljko Milić, novinar VOICE-a Vladimir Šper. On je napadnut biber sprejom kod Mosta sloboda.

„Šper je snimao kamerom. Prišao mu je neko iz grupe koja je došla da provocira demonstrante“, rekao je UNS-u Milić i dodao da postoji mogućnost da je napadač snimljen.

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je napade na novinare Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Vladimira Špera, agencije Fonet Davora Lukača i snimatelja TV Valjevo plus Aleksandra Milinkovića. Detaljnije o ovome možete pročitati OVDE


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 2 m/s, NNW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?