Docentkinja Marija Lesjak s PMF-a dobitnica nagrade "Za žene u nauci"

13:12:00 15.12.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Docentkinja Marija Lesjak sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine, novosadskog PMFA-a, jedna je od dobitnica L'ORÉAL-UNESCO nacionalne stipendije "Za žene u nauci", koje su dodeljene u Vladi Srbije.

Docentkinja Marija Lesjak s PMF-a dobitnica nagrade "Za žene u nauci"

Mariji je dodeljena stipendija za njen naučni rad u oblasti metabolizma gvožđa. Osim nje, nagradu su dobile i Ana Miltojević sa niškog PMF-a i Verica Paunović sa Biološkog fakulteta u Beogradu.

Na PMF-u kažu da su ove stipendije namenjene mladim naučnicama i cilj im je da podstaknu njihovo dalje naučno i profesionalno usavršavanje.

"To je ujedno i vid podrške mladim, talentovanim i posvećenim ženama da unaprede svoj naučno istraživački rad i podsticaj da nastave da se bave naukom u zemljama iz kojih dolaze. Trenutno postoji 47 programa regionalnih i nacionalnih stipendija koji pokrivaju 110 zemalja širom sveta", kažu na PMF-u.

Inače, Marija je prošle godine nagrađena za Najbolju mladu naučnicu PMF-a, za izuzetne rezultate u oblasti nauke i istraživačkog rada, a u svrhu naučnog usavršavanja, odnosno učešća na naučnim konferencijama u zemlji ili inostranstvu. Dobitnica je i stipendije iz programa "Pokreni se za nauku".

Članica je istraživačkog tima Laboratorije za ispitivanje prirodnih resursa farmakološki i biološki aktivnih jedinjenja (LAFIB), bavi se procenom bioloških aktivnosti sekundarnih biomolekula biljaka, sa akcentom na njihov uticaj na metabolizam gvožđa.

Doktorirala je 2011. na PMF-u, a potom i 2015. na prestižnom University College London (UCL) u Londonu, branivši rad iz molekularne biologije. Za studije na UCL-u dobila je prestižnu stipendiju UCL Overseas Research Scholarship, kao i svetsku nagradu u oblasti istraživanja prirodnih proizvoda Dr. Willmar Schwabe za najboljeg mladog istraživača za 2011. godinu.

Objavila je 13 radova kategorije M21 i jedan M22, bila tri puta predavač po pozivu na svetskim kongresima i ima visoku citranost od 177 heterocitata i Hiršov indeks 7.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 100%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, WSW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?