Eparhija sremska dala Petrićima zemljište na Fruškoj gori u zamenu za parcele u Beočinu

20:03:00 16.03.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Pokret „Odbranimo šume Fruške gore“ objavio je danas da je zemljište oko Kestena na Fruškoj gori Eparhija sremska dala bračnom paru Sanja i Nebojša Petrić, a zauzvrat su dobili parcele u katastarskoj opštini Lug, u Beočinu. Kako je navedeno u dokumentima do kojih je došao ovaj pokret, razmenjene parcele su iste vrednosti.

Eparhija sremska dala Petrićima zemljište na Fruškoj gori u zamenu za parcele u Beočinu


Kako navode u Pokretu OŠFG, ključnu ulogu u razmeni ovih parcela imala je uprava JP Nacionalni park Fruška gora, na čelu sa v.d. direktorom Radoslavom Krunićem i Eparhija sremska, uz „revnosno servisiranje pojedinih službenika iz PZZP i opštine Beočin“.

- Ključni dokaz smo danas dobili: Istorijat parcele 2476, vraćene resititucijom Eparhiji sremskoj i uknjižene na nju 2014. godine. Ova parcela je volšebno „nestala“ 2020. godine iz Katastra, a razlog je razmena parcela 2018. godine između supružnika Petrić sa jedne strane i Eparhije sremske sa druge strane. Crkva je njima dala 1ha38a Kesten KO Rakovac, a Petrići njima 6ha82a Dumara, KO Lug. Piše iste vrednosti u ovom dokumentu – navodi OŠFG na svom Fejsbuk profilu.

Eparhija sremska dala Petrićima zemljište na Fruškoj gori u zamenu za parcele u Beočinu

Eparhija sremska dala Petrićima zemljište na Fruškoj gori u zamenu za parcele u Beočinu


Kako kažu, tom pogodbom oteta je žuta planinarska staza, jer je na njoj deo atarskog puta koji ide preko crkvene parcele 2476, a drugi deo ide preko privatne parcela koja je bila u vlasništvu „MB Holdinga doo“, a Petrići su je kupili 2019. godine Takođe, deo ide preko državne parcele sela Rakovac i državnog dela Nacionalnog parka Fruška gora.

- Kupovina privatnih parcela od „MB Holdinga doo“ se još uvek može osporiti shodno Zakonu o zaštiti prirode i pravu preče kupovine koje je imala država. Od notara imamo odgovor da će oni samo po sudskom zahtevu dostaviti podatke. Ali mi znamo da „MB Holding doo“ nisu dostavili državi ponudu, jer imamo sve informacije od javnog značaj. Uprava JP Nacionalni park Fruška gora je najdirektnije odgovorna! POSTUPILA JE SUPROTNO svojim obavezama iz čl. 68 Obaveze upravljača i čl. 60 Pravo preče kupovine, Zakona o zaštiti prirodi, ćutanjem na sve ove transkacije i zamene i prodaje svih privatnih parcela koje su u granicama NP FG – ističu aktivisti pokreta.

- Rukovodioci opštine Beočin i SPS i SNS su sve odobravali, upisivali, donosili rešenja, izdavali dozvole i još uvek to rade - kako to već biva u državi koja odavno liči na divlji zapad, jer je otimačina neviđenih razmera. Ovo je još jedan dokaz da je vraćanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi u NP Fruška gora katastrofalan potez, sa dugoročno nesagledivim negativnim posledicama po prirodna dobra i javni interes! – dodaju.

Sanja i Nebojša Petrić su vlasnici kompanije Galens i protiv ekoloških aktivista podneli su pet tužbi - dve kolektivne protiv ekoloških pokreta i tri protiv Dragane Arsić iz Pokreta Odbranimo šume Fruške gore.

foto: Odbranimo šume Fruške gore / Fejsbuk


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 998.6 mb
Vetar: 1 m/s, N
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?